Kiedy byłem dzieckiem dziadek często robił mi i mojemu rodzeństwu omlet na śniadanie. Pamiętam, że szczególnie smakował on mojemu bratu, ale ja też zjadałem go ze smakiem. Ostatnio będąc na diecie roślinnej postanowiłem wraz z Iloną wymyśleć jakieś nowe śniadanie, dlatego postawiliśmy na wegański omlet.
Nie chcieliśmy jednak robić samego omleta. Zdecydowanie wolimy, kiedy w posiłku jest znacznie więcej składników, dlatego skomponowaliśmy smaki warzyw i omletu tak, aby wzajemnie się uzupełniały. Efektem był przepyszny, puszysty wegański omlet pełen smaku. Jest to idealne, treściwe śniadanie na przełamanie nudy w kuchni. Sprawdzi się także świetnie, jako śniadanie niespodzianka do łóżka dla ukochanej osoby. Jeżeli również tak jak my chcecie poznać ten wspaniały smak, zapraszamy do przepisu.
Wegański omlet – przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 150 ml aquafaby (z jednej puszki)
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczka soli kala namak* (nadaje jajeczny smak)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3/4 szklanki mleka owsianego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g papryki
- 30 g cebuli
- 10 g szczypiorku
- garść pietruszki
- 1 średni pomidor
- ząbek czosnku
*dostępna np. w carrefour
Przygotowanie:
- Na początku do miski wlewamy aquafabę, sok z cytryny i zaczynamy miksować mikserem, żeby ubić ją na 'bitą śmietanę’.
- Następnie w dwóch miskach mieszamy mokre i suche składniki na omleta. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, sól kala namak, płatki drożdżowe i pieprz, a w drugiej mleko i olej.
- Gdy składniki będą już podzielone czas na zmieszanie ich, do miski z mokrymi składnikami wsypujemy powoli suche jednocześnie mieszając, aby nie było grudek.
- Następnie tak przygotowaną masę wkładamy po jednej łyżce do ubitej aquafaby, jednocześnie mieszając mikserem.
- Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy.
- Na zakończenie przygotowaną masę (powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego) wlewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron.
Smacznego!
Jeżeli nasz omlet Wam posmakował, sprawdźcie również przepis na naszą tofucznicę pełną warzyw. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy do zaobserwowania naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas na facebooku ;).