Wegański omlet - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegański omlet

Wegański omlet

Podziel się przepisem z innymi
omlet z warzywami

Kiedy byłem dzieckiem dziadek często robił mi i mojemu rodzeństwu omlet na śniadanie. Pamiętam, że szczególnie smakował on mojemu bratu, ale ja też zjadałem go ze smakiem. Ostatnio będąc na diecie roślinnej postanowiłem wraz z Iloną wymyśleć jakieś nowe śniadanie, dlatego postawiliśmy na wegański omlet.

Nie chcieliśmy jednak robić samego omleta. Zdecydowanie wolimy, kiedy w posiłku jest znacznie więcej składników, dlatego skomponowaliśmy smaki warzyw i omletu tak, aby wzajemnie się uzupełniały. Efektem był przepyszny, puszysty wegański omlet pełen smaku. Jest to idealne, treściwe śniadanie na przełamanie nudy w kuchni. Sprawdzi się także świetnie, jako śniadanie niespodzianka do łóżka dla ukochanej osoby. Jeżeli również tak jak my chcecie poznać ten wspaniały smak, zapraszamy do przepisu.

wegański omlet

Wegański omlet – przepis

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 150 ml aquafaby (z jednej puszki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczka soli kala namak* (nadaje jajeczny smak)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g papryki
  • 30 g cebuli
  • 10 g szczypiorku
  • garść pietruszki
  • 1 średni pomidor
  • ząbek czosnku

*dostępna np. w carrefour

Przygotowanie:

  • Na początku do miski wlewamy aquafabę, sok z cytryny i zaczynamy miksować mikserem, żeby ubić ją na ‘bitą śmietanę’.
  • Następnie w dwóch miskach mieszamy mokre i suche składniki na omleta. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, sól kala namak, płatki drożdżowe i pieprz, a w drugiej mleko i olej.
  • Gdy składniki będą już podzielone czas na zmieszanie ich, do miski z mokrymi składnikami wsypujemy powoli suche jednocześnie mieszając, aby nie było grudek.
  • Następnie tak przygotowaną masę wkładamy po jednej łyżce do ubitej aquafaby, jednocześnie mieszając mikserem.
  • Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy.
  • Na zakończenie przygotowaną masę (powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego) wlewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron.

Smacznego!

Jeżeli nasz omlet Wam posmakował, sprawdźcie również przepis na naszą tofucznicę pełną warzyw. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy do zaobserwowania naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas na facebooku ;).

wegański omlet
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x