Biszkopt wegański- WegeBunia- wegańskie przepisy
prosty biszkopt

Biszkopt wegański

Podziel się przepisem z innymi
biszkopt wegański

Podstawy weganizmu

Z pewnością nie każdy wie, jak rozwinięty jest wegański świat. W tym momencie weganie bez wątpienia są w stanie zweganizować prawie każde danie. Uwielbiamy eksperymenty i bez zawahania kombinujemy w kuchni, by jeść to, co smakuje nam najbardziej. Nie będzie więc dużym zaskoczeniem, że podstawy wypieków, takie jak np. biszkopt istnieją również w wersji roślinnej😊.

Aquafaba

Co to jest i co robi w przepisie na biszkopt wegański? Otóż aquafaba, to woda po gotowaniu ciecierzycy. Jednak przeważnie weganie jej sami nie przygotowują, tylko korzystają z tej po ciecierzycy z puszki. Stosowana jest w tym przepisie, jako zamiennik białka kurzego. Da się ją ubijać, a także robić piankę, bezy, ‘bitą śmietanę’ i wiele innych rzeczy. My ostatnio użyliśmy jej do zrobienia wegańskiego omletu. Warto się z nią polubić i wyczarować również swoje cuda w kuchni.

puszysty biszkopt

Biszkopt wegański- przepis

Czas przygotowania: 1 h

Przepis jest naprawdę prosty, biszkopt wegański można wykorzystać do różnych pysznych tortów, a oczywiście wiadomo, że każdy z nas lubi czasem zjeść sobie trochę słodkości😜🍰.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aquafaba z jednej puszki ciecierzycy (ok. 180 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego/ cytryny
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Przygotowanie:

  • Na początek w jednej misce mieszamy olej z mlekiem.
  • Następnie suche składniki (takie jak cukier, proszek do pieczenia, przesiana przez sitko mąka oraz soda oczyszczona) łączymy w drugiej misce.
  • Stopniowo wsypujemy je do pierwszej miski. Wszystko cały czas mieszamy, żeby nie było grudek.
  • Aquafabę z dodatkiem octu jabłkowego ubijamy na sztywno.
  • Pod koniec miksowania dodajemy do aquafaby wymieszane składniki.
  • Na koniec przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Potem wylewamy na nią naszą masę na biszkopt.
  • Pieczemy go 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z funkcją góra- dół.

Smacznego!

Jeśli chcecie poznać inne wegańskie podstawy, zapraszamy też do wypróbowania pity wegańskiej lub zajrzenia do naszej kategorii podstawy. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Odwiedźcie również nasz Instagram WegeBunia, zamieszczamy tam nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

prosty biszkopt
3.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x