Makaron z ciecierzycą i szpinakiem - WegeBunia - wegańskie przepisy

Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Podziel się przepisem z innymi
makaron z ciecierzycą

Będąc na diecie roślinnej często spotykamy się z pytaniem, jak uzupełniać białko w organizmie, dlatego napiszę dzisiaj o tym kilka słów. Na diecie roślinnej odchodzi nam wiele źródeł białka takich jak mięso, twarogi, sery czy owoce morza, powinniśmy więc uzupełniać je innymi składnikami i to możliwie jak najszerzej, nie skupiając się wyłącznie na jednym.

Jest to spowodowane tym, że jedna roślina nie zawiera wszystkich potrzebnych nam białek. Warto dlatego urozmaicić swoją dietę w strączki, owoce, warzywa czy orzechy.

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś ze strączkami. Nasz przepis na makaron z ciecierzycą i szpinakiem jest bardzo prosty i możecie przygotować go w zaledwie 20 min.

Ciecierzyca

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Poza tym, że jest ona bogatym źródłem białka (posiada go aż 9 g/ 100 g ciecierzycy), jej składniki wpływają korzystnie na nasz organizm w wielu aspektach. Ciecierzyca zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a co za tym idzie, działa profilaktycznie w wielu chorobach serca. Robimy się coraz bardziej głodni, więc przechodzimy już do naszego przepisu na makaron z ciecierzycą😉 .

Makaron z ciecierzycą – przepis

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 350 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobnionego)
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • sól/ pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Na śmietanę wegańską:

  • 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 szklanki schłodzonego, niesłodzonego mleka sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mleko wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i sól. Miksować ok. minutę, powinno się pienić.
  • Następnie małym strumieniem dolewać olej, ciągle miksując. Potem miksować jeszcze parę minut.
  • Gotową śmietanę wstawić do lodówki na min 20 minut, żeby stężała.
  • Na rozgrzaną patelnię z oliwą wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i podsmażamy kilka minut. Ciecierzyca powinna się lekko zarumienić.
  • Następnie dodajemy szpinak i zostawiamy na patelni do chwili rozmrożenia.
  • Podczas gdy szpinak się rozmraża, możemy zacząć gotować makaron.
  • Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie chwilę trzymamy na patelni.
  • Na końcu dodajemy 250 ml sojowej śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Wystarczy wymieszać z makaronem i gotowe.

Smacznego !

Jeżeli macie ochotę na więcej szpinaku, spróbujcie nasz drugi przepis na makaron ze szpinakiem, ta wersja jest lżejsza i bardziej wiosenna. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie znajdziecie nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x