Alergia na soję? To nie problem
Mamy dla Was super przepis, kolejne zaskoczenie w świecie weganizmu. Zamiennik tofu sojowego, czyli domowe 'tofu’ z soczewicy. Dla wszystkich mających alergię na soję, to może być pewnego rodzaju wybawienie. Nie jest to idealna alternatywa, ale ma bardzo duży potencjał.
Już pojawił się nasz przepis na pieczone w panierce domowe 'tofu’ z soczewicy. Jak go spróbujecie, to myślę, że ostatecznie przekonacie się, by wprowadzić soczewicowe 'tofu’ do swojego jadłospisu. Kuchnia roślinna ciągle się rozwija i to jest super!
Białko ze strączków
Wiadomo, że zwykłe tofu zawiera w sobie sporo białka i roślinni sportowcy często po nie sięgają. Jednak warto je porównać z białkiem zawartym w soczewicy. Tofu (8 g białka / 100 g produktu) vs soczewica (24 g białka/ 100 g produktu).
Różnica nie jest zawrotna i wcale nie o to tutaj chodzi. Oba źródła białka są dobre, możemy to wykorzystać i stosować je zamiennie, urozmaicając tym samym naszą dietę. Nasze zdrowie oraz kubki smakowe na tym skorzystają :D.
Domowe 'tofu’ z soczewicy- przepis:
Czas przygotowania: 40 min + schładzanie w lodówce
Ilość porcji: 2 'tofu’
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 400 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
- Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
- Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz sól. Podgrzewamy.
- Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
- Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
- Gotowe 'tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku). Możemy przechowywać je w lodówce do kilku dni. Podzielcie się w komentarzu inspiracjami na jego wykorzystanie ;).
Smacznego!
Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszej rewolucyjnej karkówki z boczniaków.
Jeżeli szukacie szybkich i smacznych przepisów, zobaczcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy także na naszego Facebooka i Instagrama, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami.
ŁOOO Sztos, nie wiedziałem, że tak można zrobić
Spróbuję inna sprawa soczewica ma 20+g białka a w przepisie jest że 9
Faktycznie, soczewica zielona ma 9g, a czerwona nawet 25g białka 😎
Ekstra przepis! Osobiście kroję owe tofu na „paluszki” i zapiekam w piekarniku, wychodzą takie „paluszki nie rybne”.
Bardzo polecam ☺️
Dziękujemy bardzo :D, my też ostatnio upiekliśmy je w panierce, przepis jest gdzieś na blogu ;).