Domowe 'tofu' z soczewicy - WegeBunia - wegańskie przepisy
tofu z soczewicy

Domowe ‘tofu’ z soczewicy

Podziel się przepisem z innymi
tofu z soczewicy czerwonej

Alergia na soję? To nie problem

Mamy dla Was super przepis, kolejne zaskoczenie w świecie weganizmu. Zamiennik tofu sojowego, czyli domowe ‘tofu’ z soczewicy. Dla wszystkich mających alergię na soję, to może być pewnego rodzaju wybawienie. Nie jest to idealna alternatywa, ale ma bardzo duży potencjał.

Już pojawił się nasz przepis na pieczone w panierce domowe ‘tofu’ z soczewicy. Jak go spróbujecie, to myślę, że ostatecznie przekonacie się, by wprowadzić soczewicowe ‘tofu’ do swojego jadłospisu. Kuchnia roślinna ciągle się rozwija i to jest super!

Białko ze strączków

Wiadomo, że zwykłe tofu zawiera w sobie sporo białka i roślinni sportowcy często po nie sięgają. Jednak warto je porównać z białkiem zawartym w soczewicy. Tofu (8 g białka / 100 g produktu) vs soczewica (24 g białka/ 100 g produktu).

Różnica nie jest zawrotna i wcale nie o to tutaj chodzi. Oba źródła białka są dobre, możemy to wykorzystać i stosować je zamiennie, urozmaicając tym samym naszą dietę. Nasze zdrowie oraz kubki smakowe na tym skorzystają :D.

domowe 'tofu' z soczewicy

Domowe ‘tofu’ z soczewicy- przepis:

Czas przygotowania: 40 min + schładzanie w lodówce

Ilość porcji: 2 ‘tofu’

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  • Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
  • Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
  • Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
  • Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz sól. Podgrzewamy.
  • Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
  • Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
  • Gotowe ‘tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku). Możemy przechowywać je w lodówce do kilku dni. Podzielcie się w komentarzu inspiracjami na jego wykorzystanie ;).

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszej rewolucyjnej karkówki z boczniaków.

Jeżeli szukacie szybkich i smacznych przepisów, zobaczcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy także na naszego Facebooka i Instagrama, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami.

soczewicowe tofu
5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian
Sebastian
1 rok temu

ŁOOO Sztos, nie wiedziałem, że tak można zrobić

Koksss
Koksss
1 rok temu

Spróbuję inna sprawa soczewica ma 20+g białka a w przepisie jest że 9

Kinga
Kinga
1 rok temu

Ekstra przepis! Osobiście kroję owe tofu na “paluszki” i zapiekam w piekarniku, wychodzą takie “paluszki nie rybne”.
Bardzo polecam ☺️

Last edited 1 rok temu by Kinga
5
0
Would love your thoughts, please comment.x