Przepis z ebooka 'WegeBunia 15 minut’
Nareszcie możemy uchylić rąbka tajemnicy i pokazać Wam przepis z naszego ebooka. Wegańskie paluszki cytrynowo- rybne o bardzo ciekawym, cytrusowym smaku🍋. Nie ukrywam, że jest to jeden z moich ulubionych przepisów, bo uwielbiam chrupiące, mocno przyprawione panierki na tofu. Gdy nie wiem, na co mam akurat ochotę, ale wiem, że musi być turbo smaczne, to właśnie ten przepis jest moim pewniakiem😁😎.
Wegańskie przepisy comfort food
Myślę, że śmiało mogę zaliczyć to danie do moich comfort food. Jak już mówiłam wcześniej, sekretem tego wyjątkowego smaku jest panierka- cudo😋. Ważne jest, żeby tofu dobrze obtoczyć najpierw w gęstej mieszance mąki z wodą, a potem takie grubo oblepione z każdej strony, wkładamy do przypraw z bułką tartą. Następnie wystarczy dobrze wysmażyć tofu na gorącym oleju.
Szybkie wegańskie przepisy z tofu
Panierka panierką, ale tofu pod nią zabraknąć nie mogło. Czy to w ebooku czy na co dzień, sojowy serek nigdy nas nie zawodzi. Wegańskie przepisy zawsze potrafią wykorzystać jego potencjał i nasze wegańskie paluszki cytrynowo- rybne są na to dowodem❤️❤️❤️. Komponują się idealnie z chrupiącym zielonym brokułem i ryżem.
Chrupiące wegańskie paluszki cytrynowo- rybne- przepis:
Przepis pochodzi z naszego najnowszego ebooka 'WegeBunia 15 minut’😍.
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 g tofu
- 4 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól/ pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 3/4 szklanki wody (szklanka ma 200 ml)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 250 g brokułu
- 120 g ryżu białego
- olej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Na początku wsypujemy ryż do garnka. Zalewamy go wodą w ilości podanej na opakowaniu i zagotowujemy.
- Teraz zajmujemy się tofu. Kroimy je w paluszki o grubości ok. 1 cm.
- Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąkę z wodą, a w drugiej bułkę tartą z przyprawami (przyprawa do ryb, papryka wędzona, sól, pieprz). Wkładamy każdy kawałek tofu najpierw do jednej, a potem do drugiej miski.
- Rozgrzewamy w garnku wodę z dodatkiem soli, by przygotować brokuła.
- Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy tofu obtoczone w panierce. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- W tym czasie kroimy brokuła na różyczki, myjemy go i gotujemy 3- 4 min, aż będzie można go łatwo nabić na widelec.
- Ryż wykładamy na talerz, układamy na nim tofu, obok kładziemy brokuła i polewamy go sokiem z cytryny.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Wam się spodobał, koniecznie zajrzycie do naszego ebooka ’WegeBunia 15 min’, w którym znajdziecie ponad 40 szybkich i smacznych przepisów.
Zapraszamy również na naszego facebooka oraz instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów.