Wegańskie pierogi ruskie z miętą - WegeBunia - wegańskie przepisy
Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie z miętą

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie pierogi ruskie

Od jakiegoś czasu chodziły nam po głowie pierogi ruskie. Co ciekawe, jeżeli jeszcze nie słyszeliście, te pierogi wcale nie pochodzą z Rosji. Mało tego, pierogi ruskie z pewnością nawet nie są popularne w Rosji. Ich nazwa związana jest z Rusią Czerwoną, dlatego tak często spotykamy się z błędem pochodzenia tych pierogów. Ruś Czerwona to dawne tereny należące i zamieszkiwane przez Polaków. Dlatego właśnie dzięki naszym przodkom, którzy wyemigrowali z tych terenów zawdzięczamy te pyszności w całej Polsce i nie tylko. W związku z tym na blogu prędzej czy później musiały pojawić się wegańskie pierogi ruskie. Jednak postanowiliśmy trochę urozmaicić przepis na wegańskie pierogi ruskie dodając do niego mięty. Jeżeli nie lubicie jej smaku spokojnie możecie przygotować ten przepis bez niej. Obie wersje są przepyszne.

wegańskie pierogi ruskie z miętą

Wegańskie pierogi ruskie – przepis

Ciasto potrzebne do naszych pierogów robimy dokładnie tak samo jak do pierogów ze szpinakiem, które serdecznie polecamy. Jednak dzisiaj skupimy się na najpopularniejszych pierogach w Polsce, a według niektórych najsmaczniejszych, no dobra tych osób jest całkiem sporo. Osobiście moge przyznać że gdyby nie długi czas lepienia pierogów moglibyśmy z Iloną jeść je codziennie. Do przygotowania będziemy potrzebowali przede wszystkim ziemniaków, ciasta, soku z cytryny, cebuli, przypraw i kostki tofu.

Czas przygotowania: 2h

Ilość porcji: 50 sztuk

Składniki

Farsz:

  • 2 kostki tofu (razem 400g)
  • 1kg obranych ziemniaków
  • sok z jednej cytryny
  • 3 duże cebule
  • garść mięty
  • sól/pieprz

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 460g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Farsz:

  • Na początek pokruszone tofu wrzucamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i zostawiamy na 20 min aby tofu zrobiło się lekko twarogowe.
  • Następnie dodajemy ubite i ugotowane ziemniaki oraz przysmażoną cebulkę. Bardzo ważne jest aby ziemniaki i cebula w chwili przesypywania do miski nie były ciepłe ani gorące.
  • Na desce kroimy mięte na drobne kawałki i przesypujemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto:

  • W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę i nie będzie przyklejać się do ścianek miski.
  • Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i wykładamy na blat. Jeżeli Wasze ciasto jest za luźne, możecie dodać mąki, tylko ostrożnie, aby nie zrobiło się za twarde.
  • Ciasto wałkujemy na blacie, a następnie wycinamy w nim kółka szklanką.
  • Na wycięte kółko nakładamy porcje farszu i zaciskamy ciasto, tak aby farsz nie wypłyną podczas gotowania. My dla pewności przyciskamy brzegi ciasta widelcem.
  • Tak przygotowane pierogi wrzucamy do zagotowanej wody z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody

Smacznego!

PS: Pamiętajcie za każdym razem przy wałkowaniu wycinaniu kółek, odkładaniu ich na bok czy kładzenia ulepionych pierogów o tym aby blat był posypany mąką. Inaczej ciasto przyklei Wam się do blatu i będziecie mieli w najgorszym wypadku rozerwane pierogi.

Wegańskie pierogi ruskie

Jeżeli nasze wegańskie pierogi ruskie Wam posmakowały, sprawdźcie również nasz przepis na chińskie pierożki dim sum. Jeśli lubicie szybkie wegańskie przepisy sprawdźcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku :).

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2 lat temu

Rewelacja, właśnie ulepiłam 60 szt, ciut za bardzo cutrynowe, następnym razem dam mniej, ale wszyscy zachwyceni.

Secco
Secco
2 lat temu

Pyszne pierogi!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x