![owocowy pudding chia](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2021/06/20210617_101423-2-1024x768.jpg)
Wakacje coraz bliżej, a za oknami upały jak we Włoszech. Na pewno większość z Was tak, jak my zastanawia się, co zjeść lekkiego na śniadanie. Chociaż uwielbiamy naszą pełną smaku tofucznicę, tak trzeba przyznać, że w upalne dni dużo większą ochotę mamy na coś orzeźwiającego i owocowego. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was kolejną propozycje śniadania. Owocowy pudding chia, to bardzo prosty przepis, którego wykonanie trwa zaledwie 5 min, a smakuje wspaniale.
Nasiona chia
Nasiona chia, to niezbędny produkt w diecie wegańskiej, przede wszystkim z powodu zawartości kwasów omega-3. Chia od dawna zaliczane są do produktów z grupy superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która wywiera pozytywne wpływ na stan zdrowia. Nasiona wpływają korzystnie na nasz organizm, pomagając utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a tak że zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Dzięki właściwością pęcznienia oraz wspomaganiu trawienia, chia idealnie sprawdzą się dla osób, które chcą zrzucić kilogramy bądź po prostu czuć się lekko.
![pudding chia z bananami i truskawkami](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2021/06/20210617_101347-2-1024x768.jpg)
Owocowy pudding chia – przepis
Czas przygotowania: 5 – 10 min
Ilość porcji: 1 – 2
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego*
- 1 łyżka syropu klonowego
- garść truskawek
- 1 banan
- 2 szczypty wiórków kokosowych
*najlepiej użyć naszego domowego mleka kokosowego do którego znajdziecie przepis tutaj.
Przygotowanie:
- Wieczorem poprzedniego dnia wsypujemy do miseczki lub wysokiego pojemnika nasiona chia.
- Następnie zalewamy je mlekiem kokosowym i odstawiamy na noc do lodówki ( jeżeli lubicie jak pudding chia jest słodszy, możecie już teraz dodać więcej syropu klonowego i wszystko wymieszać).
- Następnego dnia o poranku kroimy owoce w plasterki. Do miseczki bądź słoika wrzucamy pokrojonego banana i nakładamy na niego pierwszą warstwę nasiąkniętych mlekiem nasion chia. Wykładamy warstwę truskawek i przykrywamy ją wiórkami kokosowymi.
- Następnie całość przykrywamy drugą warstwą nasion chia.
- Na koniec układamy owoce, posypujemy wiórkami i polewamy syropem klonowym.
Smacznego! Pudding świetnie sprawdzi się nie tylko jako śniadanie, ale również jako pyszny zdrowy deser.
Jeżeli owocowy pudding chia Wam posmakował, sprawdźcie również nasz bananowo- śliwkowy pudding chia, do którego użyliśmy suszonych śliwek. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie znajdziecie przepis na nasz pudding w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).
![](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2021/06/20210617_101515-2-1024x768.jpg)