Owocowy pudding chia - WegeBunia - wegańskie przepisy
owocowy pudding chia

Owocowy pudding chia

Podziel się przepisem z innymi
owocowy pudding chia

Wakacje coraz bliżej, a za oknami upały jak we Włoszech. Na pewno większość z Was tak, jak my zastanawia się, co zjeść lekkiego na śniadanie. Chociaż uwielbiamy naszą pełną smaku tofucznicę, tak trzeba przyznać, że w upalne dni dużo większą ochotę mamy na coś orzeźwiającego i owocowego. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was kolejną propozycje śniadania. Owocowy pudding chia, to bardzo prosty przepis, którego wykonanie trwa zaledwie 5 min, a smakuje wspaniale.

Nasiona chia

Nasiona chia, to niezbędny produkt w diecie wegańskiej, przede wszystkim z powodu zawartości kwasów omega-3. Chia od dawna zaliczane są do produktów z grupy superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która wywiera pozytywne wpływ na stan zdrowia. Nasiona wpływają korzystnie na nasz organizm, pomagając utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a tak że zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Dzięki właściwością pęcznienia oraz wspomaganiu trawienia, chia idealnie sprawdzą się dla osób, które chcą zrzucić kilogramy bądź po prostu czuć się lekko.

pudding chia z bananami i truskawkami

Owocowy pudding chia – przepis

Czas przygotowania: 5 – 10 min

Ilość porcji: 1 – 2

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka kokosowego*
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • garść truskawek
  • 1 banan
  • 2 szczypty wiórków kokosowych

*najlepiej użyć naszego domowego mleka kokosowego do którego znajdziecie przepis tutaj.

Przygotowanie:

  • Wieczorem poprzedniego dnia wsypujemy do miseczki lub wysokiego pojemnika nasiona chia.
  • Następnie zalewamy je mlekiem kokosowym i odstawiamy na noc do lodówki ( jeżeli lubicie jak pudding chia jest słodszy, możecie już teraz dodać więcej syropu klonowego i wszystko wymieszać).
  • Następnego dnia o poranku kroimy owoce w plasterki. Do miseczki bądź słoika wrzucamy pokrojonego banana i nakładamy na niego pierwszą warstwę nasiąkniętych mlekiem nasion chia. Wykładamy warstwę truskawek i przykrywamy ją wiórkami kokosowymi.
  • Następnie całość przykrywamy drugą warstwą nasion chia.
  • Na koniec układamy owoce, posypujemy wiórkami i polewamy syropem klonowym.

Smacznego! Pudding świetnie sprawdzi się nie tylko jako śniadanie, ale również jako pyszny zdrowy deser.

Jeżeli owocowy pudding chia Wam posmakował, sprawdźcie również nasz bananowo- śliwkowy pudding chia, do którego użyliśmy suszonych śliwek. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie znajdziecie przepis na nasz pudding w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x