
Fasolka, tofu i co jeszcze?
Jeśli chcecie stworzyć idealną kompozycję smakową, wystarczy eksperymentować🤣. To właśnie jest nasz klucz do sukcesu. Pamiętam, że chciałam zjeść coś lekkiego, najlepiej na parze i wtedy wpadłam na pomysł pierożków. Wegańskie pierożki dim sum oczywiście mogą mieć najbardziej fantazyjny farsz, jaki chcecie. Ja akurat dodawałam wszystko, co wydawało mi się w miarę lekkie i zdrowe. Kombinowałam w trakcie, żeby to jakoś do siebie pasowało i wyszedł ten przepis! Jestem z niego bardzo zadowolona, więc mam nadzieję, że Wam też posmakuje😄.

Wegańskie pierożki dim sum- przepis:
Składniki:
Farsz:
- 1 tofu wędzone
- garść szczypioru
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżki przyprawy do ryb
- 1 łyżka sezamu
- sól/ pieprz
Ciasto:
- 1 szklanka wody (200 ml)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- olej sezamowy do smarowania pierożków
Sos:
- po 1 łyżce oleju sezamowego, cukru pudru i soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta sezamu
Przygotowanie:
- Na początku gotujemy fasolkę szparagową, a następnie kroimy ją w mniejsze części.
- Potem podsmażamy na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Później dodajemy pokruszone tofu, fasolkę, szczypior, przyprawę do ryb, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy wszystko z sezamem.
- Kiedy farsz mamy już gotowy, możemy zabierać się za ciasto. Mąkę mieszamy z wodą i solą, wyrabiamy.
- Po kilku minutach dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, a następnie lepimy pierożki. Możecie zobaczyć jak to zrobić na naszym filmie (link na końcu postu).
- Dim sum robimy na parze w bambusowym koszyczku lub jak my w nakładce na garnek do gotowania na parze. Kładziemy wysmarowane olejem sezamowym pierożki na podziurawiony papier do pieczenia. Gotujemy je 10 min.
- W tym czasie robimy sosik. Mieszamy wszystkie składniki. Możemy nim później polać pierożki lub je w nim maczać, jak kto lubi.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej propozycji dań na parze, to zapraszamy do spróbowania naszej bułeczki bao z batatem w panierce, jest pyszna.
Odwiedźcie również nasz profil na instagramie, na którym umieszczamy nasze przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

