Wegańskie pierożki dim sum- chiński przysmak- WegeBunia
wegańskie dim sum

Wegańskie pierożki dim sum- chiński przysmak

Podziel się przepisem z innymi
dim sum z tofu

Fasolka, tofu i co jeszcze?

Jeśli chcecie stworzyć idealną kompozycję smakową, wystarczy eksperymentować🤣. To właśnie jest nasz klucz do sukcesu. Pamiętam, że chciałam zjeść coś lekkiego, najlepiej na parze i wtedy wpadłam na pomysł pierożków. Wegańskie pierożki dim sum oczywiście mogą mieć najbardziej fantazyjny farsz, jaki chcecie. Ja akurat dodawałam wszystko, co wydawało mi się w miarę lekkie i zdrowe. Kombinowałam w trakcie, żeby to jakoś do siebie pasowało i wyszedł ten przepis! Jestem z niego bardzo zadowolona, więc mam nadzieję, że Wam też posmakuje😄.

chińskie pierożki na parze

Wegańskie pierożki dim sum- przepis:

Składniki:

Farsz:

  • 1 tofu wędzone
  • garść szczypioru
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki przyprawy do ryb
  • 1 łyżka sezamu
  • sól/ pieprz

Ciasto:

  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • olej sezamowy do smarowania pierożków

Sos:

  • po 1 łyżce oleju sezamowego, cukru pudru i soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta sezamu

Przygotowanie:

  • Na początku gotujemy fasolkę szparagową, a następnie kroimy ją w mniejsze części.
  • Potem podsmażamy na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Później dodajemy pokruszone tofu, fasolkę, szczypior, przyprawę do ryb, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy wszystko z sezamem.
  • Kiedy farsz mamy już gotowy, możemy zabierać się za ciasto. Mąkę mieszamy z wodą i solą, wyrabiamy.
  • Po kilku minutach dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, a następnie lepimy pierożki. Możecie zobaczyć jak to zrobić na naszym filmie (link na końcu postu).
  • Dim sum robimy na parze w bambusowym koszyczku lub jak my w nakładce na garnek do gotowania na parze. Kładziemy wysmarowane olejem sezamowym pierożki na podziurawiony papier do pieczenia. Gotujemy je 10 min.
  • W tym czasie robimy sosik. Mieszamy wszystkie składniki. Możemy nim później polać pierożki lub je w nim maczać, jak kto lubi.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej propozycji dań na parze, to zapraszamy do spróbowania naszej bułeczki bao z batatem w panierce, jest pyszna.

Odwiedźcie również nasz profil na instagramie, na którym umieszczamy nasze przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie pierożki na parze
wegańskie dim sum
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x