Coś dla fanów jajek
Ostatnio z Iloną zastanawialiśmy się, jak inaczej można wykorzystać, a w zasadzie gdzie można wykorzystać smaki tofucznicy, którą chyba każdy z nas uwielbia. W domu mieliśmy akurat kilka pieczarek pozostałych po kotletach z fasoli które robiliśmy na obiad poprzedniego dnia, dlatego postanowiliśmy je wykorzystać. Wpadliśmy na pomysł, aby połączyć smak pieczonej pieczarki z minimalistyczną wersją tofucznicy. Tak powstały faszerowane pieczarki z tofu. Powiemy Wam szczerze, że sami byliśmy zaskoczeni jak pyszne nam wyszły.
Przystawka zawsze idealna
Większość z nas kojarzy pieczarki bardziej z Wigilią i pierogami, niż ze śniadaniem wielkanocnym. Z pewnością Wielkanoc kojarzy nam się z innymi potrawami, takimi jak żurek czy pasta bezjajeczna. Uznaliśmy jednak, że dzięki lekko jajecznemu posmakowi spokojnie możemy postawić je na stole obok pozostałych potraw. W tym roku faszerowane pieczarki na pewno u nas zagoszczą. Mamy nadzieje że tak jak my, Wy też przygotujecie je na Wielkanoc.
Faszerowane pieczarki – przepis:
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6 pieczarek
Przepis na faszerowane pieczarki jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo czasu w kuchni. Tak naprawdę spędzimy w niej może 15 min, a resztę zrobi za nas piekarnik. Polecamy serdecznie przygotować je również na spotkania z przyjaciółmi, jako przystawki do podjadania.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli kala namak
- 3 suszone pomidory
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na początku rozkruszne tofu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę podsmażamy.
- Następnie do tofu dodajemy kurkumę, sól kala namak oraz pieprz.
- Kiedy tofu z przyprawami chwilę się podpiecze możemy dodać do niego pokrojone w cienkie paski suszone pomidory.
- Podczas gdy tofu się jeszcze chwilę podsmaża, pozbawione nóżek pieczarki obtaczamy w oliwie (jeżeli chcecie możecie pokroić nóżki i dodać do smażonego tofu, ale najlepiej dodać je na patelnie zanim dodacie tofu, aby trochę zmiękły).
- Na koniec farsz wsypujemy do pieczarek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, termoobieg na 15 min.
Smacznego!
Zachęcamy do dzielenia się opinią w komentarzach, a jeżeli przepis Ci się spodobał, to sprawdź nasz przepis na pełną smaku tofucznicę. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).