Pasta bezjajeczna z szczypiorkiem - WegeBunia - wegańskie przepisy
pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna

Podziel się przepisem z innymi
pasta bezjajeczna

Przepisy z ciecierzycą

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w przepisach z ciecierzycą. Najbardziej jak do tej pory smakował nam makaron ze szpinakiem i ciecierzycą. Jednak trzeba przyznać, że ta pasta bezjajeczna, którą skomponowaliśmy z ciecierzycy, tofu i wegańskiego majonezu solidnie depcze mu po piętach😅.

Wegańskie białko

Jeżeli szukacie treściwego i pysznego jedzenia, lub regularnie ćwiczycie, to ten przepis świetnie się u Was sprawdzi. Dzięki zawartości tofu, a przede wszystkim ciecierzycy, pasta zapewni Wam sporą ilość białka, potrzebnego do budowania tkanki mięśniowej. Jednak ten przepis dzięki majonezowi bardziej sprawdzi się podczas budowania masy niż rzeźby😉.

Ciecierzyca to z pewnością nie tylko białko, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom oraz wspomaga w odchudzaniu. Jest jeszcze jedna rzecz, której na pewno nie wiedzieliście o ciecierzycy. Jest ona świetnym afrodyzjakiem, dlatego polecamy przyrządzać z nią przepisy na romantyczny wieczór.

Pasta bezjajeczna, a Wielkanoc

Z pewnością zastanawiacie się, jakie potrawy na wielkanocny stół można przygotować na diecie wegańskiej. Naszym zdaniem wszelkiego rodzaju pasty, szczególnie te z jajecznym posmakiem, sprawdzą się świetnie.

pasta jajeczna

Pasta bezjajeczna – przepis

Czas przygotowania: 5 min

Ilość porcji: ok. 8 kanapek

Przepis na naszą pastę jest bardzo prosty. Jeżeli macie już ugotowaną ciecierzycę, to tak naprawdę wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i dokładnie zblendować.

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g tofu
  • 5 łyżeczek majonezu*
  • 1 łyżeczka soli kala namak (nadaje jajecznego smaku)
  • spora ilość pieprzu
  • garść szczypiorku lub więcej wedle uznania

*najlepiej użyć domowego majonezu z naszego przepisu

Przygotowanie:

  • Do miski wrzucamy ciecierzycę, tofu oraz majonez.
  • Następnie do miski dosypujemy sól kala namak oraz pieprz i dokładnie blendujemy całość na gładką masę.
  • Na koniec do pasty dodajemy szczypiorek i rozsmarowujemy na pieczywie.

Smacznego!

Jeżeli masz ochotę na więcej jajecznych smaków, sprawdź nasz przepis na tofucznicę pełną smaku, która wyszła nam mega smacznie. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na nasz instagram, gdzie codziennie pojawiają się nasze wegańskie przepisy w firmie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

pasta bezjajeczna
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
2 lat temu

Zrobiłam na święta i wyszła pyszna!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x