Kotleciki o smaku prażonej cebulki- WegeBunia- wegańskie przepisy
kotletciki ryżowe

Kotleciki o smaku prażonej cebulki

Podziel się przepisem z innymi
kotlety ryżowe

Prażona cebulka

Ja po prostu uwielbiam prażoną cebulkę. Bez wątpienia mogłabym ją jeść do wszystkiego. W tych kotletach wcale jej nie używaliśmy i nie planowaliśmy uzyskiwać takiego smaku. Na początku to miały być jajeczne kotleciki, dlatego kombinowaliśmy z majonezem.

Ale oczywiście nasze eksperymenty zawsze kończą się niespodziewanie. Połączenie duszonej cebulki i spieczonej bułki tartej w panierce dało nowy smak. Dla mnie było to oczywiście bardzo miłe zaskoczenie. Tak właśnie powstały kotleciki o smaku prażonej cebulki.

Kotleciki ryżowe

Kolejna rzecz, którą bardzo lubię. Kotlety z ryżu uformowane w podłużny kształt, to to, co często pojawiało się w mojej kuchni. Przeważnie nie miały one takich składników jak te tutaj, ale również były pyszne, myślę, że w przyszłości pojawią się na blogu.

Nasze kotleciki o smaku prażonej cebulki są zrobione ze zblendowanego ryżu, przez co dobrze się kleją. Jeśli są dla Was zbyt lepiące, to możecie dodać trochę mąki lub pomoczyć ręce przed robieniem kotletów. Wtedy z pewnością nic nie będzie się przyklejać.

kotleciki o smaku prażonej cebulki

Kotleciki o smaku prażonej cebulki- przepis

Czas przygotowania: 1/2 h

Ilość: 8

Wystarczy, że zrobicie je choć jeden raz, a zostaną w Waszym sercu na zawsze. Tak przynajmniej było w moim przypadku😂. Z pewnością możecie nimi poczęstować rodzinę podczas zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1/2 szklanki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól/ pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Cebulę podsmażyć i ostudzić.
  • Ryż ugotować i wystudzić. Potem wrzucić do miski razem z cebulką.
  • Następnie dodać mąkę, majonez, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zblendować.
  • Formować podłużne kotleciki i obtaczać w bułce tartej, wymieszanej z kurkumą.
  • Na koniec smażyć na złoty kolor.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów z majonezem, sprawdź nasz przepis na pastę bezjajeczną. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na Instagram WegeBunia, gdzie wstawiamy wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

kotletciki ryżowe
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x