Jednym z pierwszych przepisów wegańskich, jakich spróbowałem były kotleciki z batatów od Bosh TV. Muszę przyznać, że był to wtedy jeden z moich ulubionych przepisów. Niestety Batat nie jest najtańszym warzywem, a z jego dostępnością też czasem są problemy. Dlatego kiedyś postanowiliśmy za eksperymentować i zamienić batat na polską marchewkę. Po drobnych zmianach z proporcjami składników muszę nieskromnie powiedzieć, że wyszła smaczniejsza wersja oryginalnych kotletów. Serdecznie polecam.
Jest to bardzo prosty przepis, który jesteście w stanie przyrządzić bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmie Wam starkowanie marchewki, a cała reszta to praktycznie wymieszanie składników.
Marchewka
Marchew to warzywo, które swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmacnia odporność lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Beta-karoten wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Tak więc jeżeli chcecie mieć piękną opaleniznę, to wlewajcie w siebie soki i wsuwajcie nasze kotlety marchewkowe.😉
Kotlety marchewkowe – przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 12 kotletów
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na początki bierzemy nasze marchewki, obieramy je ze skórki i myjemy pod zimną wodą. Następnie tarkujemy wszystkie na tarce, zawijamy w ściereczkę lub gazę i wyciskamy z niej wodę. Film jak to zrobić znajdziesz na naszym Instagramie.
- Tak przygotowaną marchewkę przerzucamy do miski i dodajemy mąkę
- Dodajemy wszystkie przyprawy, sól, pieprz.
- Na desce kroimy cebule na drobne kawałki i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy
- Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie przysmażamy na patelni.
- Po zdjęciu z patelni dajemy je do piekarnika na 5- 10 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, termoobieg (Ilona woli bez pieczenia😉).
- No i pyszne kotlety marchewkowe są już gotowe.
Smacznego!
Jeżeli lubicie lekko wędzone smaki, to polecamy Wam naszą pastę z soczewicy i suszonych pomidorów, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy sprawdźcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy Was do odwiedzenia naszego Instagrama, gdzie publikujemy filmy z naszymi wegańskimi przepisami.
Po prostu pychotka 👌👌👌
Dziękujemy, bardzo się cieszymy 😁