Kotlety marchewkowe z wędzoną papryką
wegańskie kotlety z marchewki

Kotlety marchewkowe z wędzoną papryką

Podziel się przepisem z innymi

Jednym z pierwszych przepisów wegańskich, jakich spróbowałem były kotleciki z batatów od Bosh TV. Muszę przyznać, że był to wtedy jeden z moich ulubionych przepisów. Niestety Batat nie jest najtańszym warzywem, a z jego dostępnością też czasem są problemy. Dlatego kiedyś postanowiliśmy za eksperymentować i zamienić batat na polską marchewkę. Po drobnych zmianach z proporcjami składników muszę nieskromnie powiedzieć, że wyszła smaczniejsza wersja oryginalnych kotletów. Serdecznie polecam.

Jest to bardzo prosty przepis, który jesteście w stanie przyrządzić bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmie Wam starkowanie marchewki, a cała reszta to praktycznie wymieszanie składników.

kotlety marchewkowe

Marchewka

Marchew to warzywo, które swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmacnia odporność lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

Beta-karoten wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Tak więc jeżeli chcecie mieć piękną opaleniznę, to wlewajcie w siebie soki i wsuwajcie nasze kotlety marchewkowe.😉

kotlety z marchewki

Kotlety marchewkowe – przepis

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 12 kotletów

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na początki bierzemy nasze marchewki, obieramy je ze skórki i myjemy pod zimną wodą. Następnie tarkujemy wszystkie na tarce, zawijamy w ściereczkę lub gazę i wyciskamy z niej wodę. Film jak to zrobić znajdziesz na naszym Instagramie.
  • Tak przygotowaną marchewkę przerzucamy do miski i dodajemy mąkę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, sól, pieprz.
  • Na desce kroimy cebule na drobne kawałki i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy
  • Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie przysmażamy na patelni.
  • Po zdjęciu z patelni dajemy je do piekarnika na 5- 10 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, termoobieg (Ilona woli bez pieczenia😉).
  • No i pyszne kotlety marchewkowe są już gotowe.

Smacznego!

Jeżeli lubicie lekko wędzone smaki, to polecamy Wam naszą pastę z soczewicy i suszonych pomidorów, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy sprawdźcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy Was do odwiedzenia naszego Instagrama, gdzie publikujemy filmy z naszymi wegańskimi przepisami.

kotlety marchewkowe
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

Po prostu pychotka 👌👌👌

2
0
Would love your thoughts, please comment.x