Proste i smaczne kotlety z fasoli oraz kaszy bulgur. Dzięki dodatkowi startego jabłka, całość nabiera soczystego smaku. Możecie je przygotować z myślą o wegańskim burgerze lub o sycącym składniku pysznego obiadu.
Szukasz białka?
Jeżeli będąc na diecie roślinnej, jeszcze nie wprowadziliście tego warzywa strączkowego do diety, to nie zwlekajcie dłużej. Fasola zaraz po soi i grochu jest trzecim największym roślinnym źródłem białka dla naszego organizmu (21 g na 100 g). Dlatego nasze kotlety z fasoli szczególnie polecamy osobom, którym brakuje inspiracji na nowe posiłki, uzupełniające białko i minerały po treningu. Fasola zawiera również lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Jedynym mankamentem na jaki możemy natrafić w fasoli jest wywoływanie wzdęć, ale spokojnie mamy na to sposób. Aby fasola była prostsza do strawienia dla naszego organizmu wystarczy odpowiednie namoczenie jej przed gotowaniem. Szerzej przedstawiamy tą metodę w przepisie na makaron z fasolą i orzechami .
Kotlety z fasoli – przepis
Czas przygotowania: 40 min
Ilość kotletów: 12
Przepis na kotlety z fasoli długo chodził nam po głowie, jednak często wychodziły nam one za mało soczyste. Dlatego ostatnio postanowiliśmy dodać do nich jedno małe jabłko. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, nadało to naszym kotletom soczystość i dużo lepszy smak. Dlatego postanowiliśmy, że podzielimy się z Wami tym przepisem.
Składniki:
- 220 g białej fasoli
- 60 g kaszy bulgur
- 1 małe jabłko (100-120 g)
- 3/4 szklanki mąki
- 3 pieczarki (60 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (100 g)
- 25 g pora
- 50 g pietruszki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól/ pieprz do smaku
Kotlety z fasoli – przygotowanie:
- Do wrzącej wody w garnku wsypujemy namoczoną białą fasolę i gotujemy przez około 1,5h.
- Kiedy fasola będzie gotowa, odstawiamy ją do wystygnięcia, a do gotowania wstawiamy kaszę bulgur.
- Podczas gdy kasza się gotuje, kroimy na drobne kawałki pieczarki, cebulę, czosnek i pora. Następnie na patelnię wylewamy olej i wsypujemy pieczarki. Kiedy zmienią trochę kolor dodajemy cebulę, czosnek oraz pora i wszystko ze sobą mieszamy.
- W oddzielnej misce mieszamy ze sobą fasolę, starkowaną pietruszkę oraz jabłko, gałkę muszkatołową, imbir, sól i pieprz.
- Ugotowaną kaszę zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kiedy kasza już przestygnie, przesypujemy ją do miski, dodajemy łyżkę oleju i wszystko ze sobą blendujemy.
- Na końcu wsypujemy zawartość naszej patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę formujemy w kotlety i obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem soli.
- Uformowane kotlety wrzucamy na patelnię i smażymy z obu stron, aż będą chrupkie.
- Na końcu pozostaje nam wyłożyć kotlety na talerz i cieszyć się ich smakiem.
Smacznego!
Zapraszamy do przygotowania przepisu na kotlety z fasoli razem z nami na Instagram WegeBunia
Jeżeli przepis się Wam spodobał, zachęcamy do przygotowania tofu w podwójnej panierce na następny obiad. My je uwielbiamy😍