Kotleciki z kaszy gryczanej - WegeBunia - wegańskie przepisy

Kotleciki z kaszy gryczanej

Podziel się przepisem z innymi

Kotleciki z kaszy gryczanej – źródło białka

Od kiedy jesteśmy na diecie wegańskiej podstawowe pytania, jakie zadaje nam rodzina i znajomi, dotyczą źródeł białka w naszej diecie. Nigdy nie zastanawiamy się długo nad odpowiedzią, ponieważ możemy wymienić całą listę produktów roślinnych, zawierających białko.

Przede wszystkim znajdziemy je w takich produktach jak soczewica, soja, ciecierzyca, jak i kasza gryczana. Zawiera ona nawet 15 g białka na 100 g kaszy gryczanej, dodatkowo jest to białko łatwo przyswajalne dla człowieka. Dlatego po treningu wydolnościowym czy siłowym spokojnie możemy zjeść porcje kaszy gryczanej na przykład w formie naszych pysznych kotlecików.

Kasza gryczana jest sporym źródłem aminokwasów egzogennych. Jest bogata zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza. Lizynę musimy dostarczać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest ona niezbędna m.in. do budowy białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Naukowcy oceniają, że 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienną dawkę tych aminokwasów.

Kasza gryczana, a gluten

Kasza gryczana sama w sobie nie zawiera glutenu, dlatego jest w pełni bezpieczna dla osób, które go nie tolerują.

Będąc jednak osobą z nietolerancją glutenu, powinniśmy pamiętać o paru szczegółach. Należy sprawdzić producenta lub opakowanie kaszy gryczanej. Może być ona produkowana wraz z produktami posiadającymi gluten, na przykład z ryżem. Wtedy istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w kaszy gryczanej.

Jeżeli chcemy pozyskać kasze wolną w 100 % od glutenu, najlepiej kupować ją wtedy od producentów, którzy w swojej ofercie nie posiadają produktów zawierających gluten.

Przepis na kotleciki gryczane

Skoro zwiększyliśmy już naszą wiedzę na temat zdrowia, czas przejść do przepisu. Dlatego więc chwytamy w rękę drewnianą łyżkę i maszerujemy dumnie na spotkanie z nowym zadaniem w kuchni.

Aby przygotować nasze kotleciki z kaszy gryczanej potrzebować będziemy:

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju plus olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kotleciki z kaszy gryczanej – przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną wsypać do garnka z zagotowaną, posoloną wodą (ok. 0,5 l wody + 1 łyżeczka soli).
  • Podczas gdy kasza się gotuje, tarkujemy marchewkę, a selera naciowego, koperek, czosnek i cebulę drobno kroimy.
  • Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i selera naciowego przez parę minut. Dodajemy szczyptę soli, aby cebula szybciej zmiękła.
  • Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy mąkę, cebulę, czosnek, seler naciowy, koperek, marchewkę, olej i przyprawy.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, a potem blendujemy.
  • Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.
  • Tak przygotowane kotleciki z kaszy wkładamy na patelnie i smażymy na złocisty kolor.
  • Kotleciki najlepiej podawać z buraczkami.

Smacznego!😋

Jeśli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Wpadnijcie na nasz instagram i zobaczcie przepis na kotleciki z kaszy gryczanej w formie filmu : Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).

kotlety z kaszy gryczanej
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Adam
Adam
3 lat temu

Pyszny przepis! Polecam serdecznie!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x