Kotleciki z kaszy gryczanej – źródło białka
Od kiedy jesteśmy na diecie wegańskiej podstawowe pytania, jakie zadaje nam rodzina i znajomi, dotyczą źródeł białka w naszej diecie. Nigdy nie zastanawiamy się długo nad odpowiedzią, ponieważ możemy wymienić całą listę produktów roślinnych, zawierających białko.
Przede wszystkim znajdziemy je w takich produktach jak soczewica, soja, ciecierzyca, jak i kasza gryczana. Zawiera ona nawet 15 g białka na 100 g kaszy gryczanej, dodatkowo jest to białko łatwo przyswajalne dla człowieka. Dlatego po treningu wydolnościowym czy siłowym spokojnie możemy zjeść porcje kaszy gryczanej na przykład w formie naszych pysznych kotlecików.
Kasza gryczana jest sporym źródłem aminokwasów egzogennych. Jest bogata zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza. Lizynę musimy dostarczać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest ona niezbędna m.in. do budowy białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Naukowcy oceniają, że 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienną dawkę tych aminokwasów.
Kasza gryczana, a gluten
Kasza gryczana sama w sobie nie zawiera glutenu, dlatego jest w pełni bezpieczna dla osób, które go nie tolerują.
Będąc jednak osobą z nietolerancją glutenu, powinniśmy pamiętać o paru szczegółach. Należy sprawdzić producenta lub opakowanie kaszy gryczanej. Może być ona produkowana wraz z produktami posiadającymi gluten, na przykład z ryżem. Wtedy istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w kaszy gryczanej.
Jeżeli chcemy pozyskać kasze wolną w 100 % od glutenu, najlepiej kupować ją wtedy od producentów, którzy w swojej ofercie nie posiadają produktów zawierających gluten.
Przepis na kotleciki gryczane
Skoro zwiększyliśmy już naszą wiedzę na temat zdrowia, czas przejść do przepisu. Dlatego więc chwytamy w rękę drewnianą łyżkę i maszerujemy dumnie na spotkanie z nowym zadaniem w kuchni.
Aby przygotować nasze kotleciki z kaszy gryczanej potrzebować będziemy:
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 0,5 szklanki mąki
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oleju plus olej do smażenia
- bułka tarta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2 czubate łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kotleciki z kaszy gryczanej – przygotowanie:
- Kaszę gryczaną wsypać do garnka z zagotowaną, posoloną wodą (ok. 0,5 l wody + 1 łyżeczka soli).
- Podczas gdy kasza się gotuje, tarkujemy marchewkę, a selera naciowego, koperek, czosnek i cebulę drobno kroimy.
- Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i selera naciowego przez parę minut. Dodajemy szczyptę soli, aby cebula szybciej zmiękła.
- Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy mąkę, cebulę, czosnek, seler naciowy, koperek, marchewkę, olej i przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy, a potem blendujemy.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotleciki z kaszy wkładamy na patelnie i smażymy na złocisty kolor.
- Kotleciki najlepiej podawać z buraczkami.
Smacznego!😋
Jeśli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Wpadnijcie na nasz instagram i zobaczcie przepis na kotleciki z kaszy gryczanej w formie filmu : Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).
Pyszny przepis! Polecam serdecznie!
No to sztosik, dziękujemy!