Kulki mocy = dodatkowa energia
Kulki mocy tylko na pierwszy rzut oka wyglądają tak niewinnie. W ich środku kryje się cała masa wartościowych i energetycznych składników dla naszego organizmu. Ta zdrowa przekąska sprawdzi się idealnie, kiedy zostaną nam już resztki energii. Zabierzcie kulki mocy ze sobą do szkoły, na uczelnie, trening czy wędrówkę po górach, a na pewno nie pożałujecie.
Orzechy laskowe, które znajdziecie w naszych kulkach, podobnie do pozostałych orzechów, bogate są w wiele wartości odżywczych. Orzechy wspomagają prawidłową prace krwi oraz wzmacniają nasze kości i zęby. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, które koją nerwy oraz potas, który obniża ciśnienie.
Orzechy laskowe, w przeciwieństwie do pozostałych orzechów, zawierają dużo większą ilość witaminy E, która nazywana jest ,,witaminą młodości i płodności”. Dlatego orzechy laskowe polecane są często na potencje.
Przekąska dla sportowca
Głównym składnikiem naszych kulek mocy są daktyle, które są uwielbiane przez sportowców. Cukry proste zawarte w daktylach bez wątpienia dostarczą organizmowi energii podczas intensywnego wysiłku. Ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie.
Wartości daktyli docenia się szczególnie w krajach arabskich, gdzie nazywa się je 'chlebem życia’, a palmę, na której rosną 'drzewkiem życia’. Nie będzie Was to dziwić, gdy dowiecie się, że daktyle są bogate w błonnik, związki mineralne, witaminy, a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.
Kulki mocy – przepis
Czas przygotowania: 25 min
Składniki na ok. 10 kulek:
- 140 g suszonych daktyli
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów laskowych
- 50 ml mleka roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady
Kulki mocy – przygotowanie:
- Do małego garnka wrzucamy 50 g gorzkiej czekolady, dodajemy 50 ml mleka i rozpuszczamy czekoladę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu odstawiamy ją na bok, aby wystygła.
- Ponieważ suszone daktyle są trudne do zmiksowania, należy je wcześniej zalać gorącą wodą (tak, aby były zakryte). Dzięki temu będą miększe i miksowanie pójdzie sprawniej.
- Kiedy daktyle się moczą, w między czasie możemy rozdrobnić orzechy. My używamy do tego moździerza, ale równie dobrze sprawdzi się mikser, blender czy zwykły nóż.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
- Na koniec wszystko blendujemy i lepimy kulki mocy.
Smacznego! 😄
PS: Kulki mocy przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują dobrze schłodzone na drugi dzień.
Do masy możecie użyć również wiórków, pozostałych po zrobieniu mleka kokosowego z naszego przepisu. A jeśli macie ochotę na szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Wpadnijcie na nasz instagram, żeby obejrzeć film i przygotować kulki mocy razem z nami: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).