Makaron z awokado i szpinakiem - WegeBunia - wegańskie przepisy
makaron z awokado

Makaron z awokado i szpinakiem

Podziel się przepisem z innymi
makaron ze szpinakiem

Z pewnością każdy z nas lubi makarony. Ten wspaniały składnik możemy przyrządzać na tak wiele sposobów. Od spaghetti do lasagne, od pene po kokardki, do tego cała gama sosów i składników! Nie ma możliwości, że komuś chociaż jeden przepis nie posmakuje. Dlatego dzisiaj chcemy pokazać Wam pyszny, ale jednocześnie lekki i zdrowy makaron z awokado i szpinakiem. Kochamy go jeść szczególnie latem, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego.

Awokado – bogactwo omega 3 i omega 6

Tak jest moi Kochani, te nienasycone kwasy tłuszczowe nie występują tylko i wyłącznie w produktach rybnych. Spokojnie możemy je wchłaniać z roślinnych odpowiedników, na przykład z awokado. Kwasy omega 3, podobnie jak omega 6 są niezbędne dla naszego organizmu. Zapewniają nam:

  • funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,  
  • regulację prawidłowego stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi, 
  • normalizację ciśnienia tętniczego,  
  • rozwój narządu wzroku, układu nerwowego i zdolności poznawczych.  

Jeżeli jesteście zainteresowani utrzymaniem swojej wagi lub chcielibyście zrzucić trochę kg, to przede wszystkim powinniście jeść awokado. Ten mały owoc charakteryzuje się co prawda sporą kalorycznością w 100 g jest 160 kcal (dla porównania w bananie znajdziemy 95kcal/100g). W związku z tym można by pomyśleć, że nie jest wskazany na diecie odchudzającej. Jednak nic bardziej mylnego. Naukowcy odkryli iż awokado może pomóc nam kontrolować apetyt. Dlatego zjedzenie połowy awokado sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się w naszym organizmie dłużej i spada ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Makaron z awokado i szpinakiem

Czas przygotowania: 45 min

Ilość porcji: 3

Przepis na nasz makaron z awokado i szpinakiem jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • krzaczek bazylii ze sklepu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 200 g makaron
  • sól/ pieprz dla smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżka oliwa z oliwek

Makaron z awokado i szpinakiem – przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek kroimy i wrzucamy na patelnie, aby się zeszkliły.
  • Podczas gdy nasza cebula się szkli, my wstawiamy wodę i zaczynamy gotować makaron.
  • Podsmażoną cebulę i czosnek wrzucamy wraz z awokado, szpinakiem i bazylią do jednej miski. Dolewamy wyciśnięty sok z cytryny oraz 2 łyżki oliwy.
  • Wszystkie składniki blendujemy na jednolity krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Na końcu odcedzony makaron wykładamy na talerz i nakładamy sos.

Smacznego!😋

Jeżeli przepis Ci posmakował spróbuj kolejnego przepisu na sok ze szpinaku. A jeśli szukasz pomysłu na szybkie wegańskie przepisy, sprawdź nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.

Wpadnijcie na nasz profil na instagramie i zobaczcie przepis na makaron ze szpinakiem w formie wideo: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

makaron z awokado
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x