Miętowe risotto ze szparagami i skwarkami z tofu - WegeBunia
miętowe risotto ze szparagami

Miętowe risotto ze szparagami i skwarkami z tofu

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie risotto

Zielone wiosenne szparagi

Odkąd pierwszy raz spróbowałam szparagów, teraz każde danie z nimi w roli głównej, staje się moim ulubionym. Także to miętowe risotto ze szparagami. Są to jedne z najlepszych warzyw jakie jadłam.

To co je wyróżnia, spośród innych, to konsystencja. Bardzo podoba mi się, że szparagi są twarde. Wiadomo, że podczas obróbki termicznej miękną i dobrze, bo byśmy sobie połamali zęby, ale nadal są chrupiące.

Jeśli chodzi o walory wizualne, to szparagi również zachwycają. Gdy tylko wrzucicie je na patelnię, nabierają pięknego, głębokiego zielonego koloru. Możemy po prostu jeść oczami :).

miętowe risotto ze skwarkami z tofu

Orzeźwiająca mięta

Nasze risotto ze szparagami nabiera dużo świeżości po dodaniu mięty. Jest to bardzo lekki i aromatyczny dodatek. Ważne jest, abyście drobniutko skroili także gałązki z miętowego krzaczka. Dużo osób omija łodyżki, używając ziół w kuchni i czasami jest to potrzebne, bo np. ciężej je zblendować. Jednak tutaj, w risotto w niczym nie przeszkadzają, a tylko urozmaicają nasze danie.

Skwarki z wędzonego tofu

Przygotowanie naszych chrupkich dodatków jest bardzo proste. Nie trzeba używać żadnych przypraw z wyjątkiem soli, która wyciąga smak. Skwarki z tofu sprawdzają się świetnie zarówno w naszym miętowym risotto ze szparagami, jak i w innych daniach. Przełamują delikatny smak warzyw, tworząc ciekawą całość.

ryż ze szparagami
risotto dla wegan

Miętowe risotto ze szparagami- przepis:

Czas przygotowania: 25 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (ok.15)
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1/2 tofu wędzonego (100 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 krzaczek mięty
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • sól/pieprz
  • oliwa i olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Na początku rozgrzewamy oliwę w garnku i wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez chwilę.
  • Następnie drobno kroimy prawie cały krzaczek mięty wraz z gałązkami (trochę listków zostawiamy do podania). Miętę dodajemy do ryżu, wsypujemy też sól i pieprz
  • W kolejnym kroku dolewamy wodę do garnka. Zagotowujemy, a potem zmniejszamy temperaturę i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min (w zależności od instrukcji na opakowaniu).
  • W tym samym momencie myjemy i kroimy szparagi w 1 cm kawałki. Wrzucamy je na patelnię z oliwą, solimy i smażymy kilka minut, aż trochę zmiękną.
  • W tym czasie wyciskamy sok z cytryny, który nam się później przyda.
  • Gotowe szparagi dorzucamy do ryżu.
  • Teraz na patelni zaczynamy smażyć pokrojone w drobną kosteczkę tofu. Z tą różnicą, że robimy to na oleju.
  • Gdy ryż wchłonie już całą wodę, dolewamy do niego sok z cytryny i mieszamy. Doprawiamy jeszcze w razie potrzeby i przekładamy na talerz. Posypujemy skwarkami z tofu.
  • Gotowe risotto ze szparagami podajemy posypane świeżymi listkami mięty.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał i chcecie go zrobić np. na Wielkanoc, to możecie wypróbować jeszcze do tego domowe mleko baziowe. Dla tych, którzy nie lubią stać długo w kuchni, polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku.

ryż ze szparagami
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x