Wegańskie mleko baziowe - WegeBunia
wegańskie mleko baziowe

Wegańskie mleko baziowe

Podziel się przepisem z innymi
mleko baziowe na wielkanoc

Wiosenne spacery- zbieranie bazi

Ostatnio zaczęłam trochę bardziej interesować się zielarstwem i wszelkiego rodzaju naturalnymi przetworami z roślin, które mogę zebrać sama. Teraz zaczęliśmy z Olkiem jeszcze więcej spacerować, bo pogoda się poprawiła i dzień wydłużył, więc częściej znajdujemy na to czas.

Myślę, że każdy kto obecnie wychodzi na takie przechadzki, mija po drodze przynajmniej jedno drzewko z baziami. Tak było też z nami. Pomyślałam, że na pewno da się z nich coś wykombinować, więc zaczęłam szukać informacji na ten temat. Tak nadszedł plan, żeby zrobić wegański przepis na mleko baziowe.

wegańskie mleko baziowe

Napar/ herbata z bazi- na przeziębienie

Może do tej pory używaliście bazi do zrobienia palmy wielkanocnej lub jako dekoracja do wazonu, ale one mają dużo większy potencjał. ‘Kotki’ z wierzby zebrane w miejscu oddalonym od spalin i innych zanieczyszczeń, mogą nam posłużyć między innymi za naturalny środek na katar oraz bóle mięśni i stawów.

Wierzba posiada wiele wiele właściwości prozdrowotnych. Jej bazie zawierają salicylany, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Pijąc mleko baziowe zyskujemy również działanie wyksztuśne. Kiedyś ludzie na wiosnę połykali bazie tak o, same😱😮😲.

Mleko baziowe na Wielkanoc

Jeśli jeszcze macie miejsce w swoim świątecznym menu, to zachęcamy do przygotowania w tym roku tej leczniczej mikstury. Na pewno zaskoczy Waszych gości i będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Dajcie potem znać w komentarzu, jak wrażenia :).

roślinne mleko z kotkami baziowymi
napar baziowy na przeziębienie

Wegańskie mleko baziowe- przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 min

Ilość: 500 ml

Składniki:

  • 2 łyżki kotków baziowych
  • 500 ml mleka migdałowego* (lub innego tłustego mleka roślinnego)

*przepis na domowe mleko migdałowe znajdziecie tutaj

Przygotowanie:

  • Na początku kotki płuczemy na sitku pod strumieniem wody. Następnie wrzucamy je do garnka.
  • Zalewamy dwoma szklankami mleka migdałowego (500 ml) i wstawiamy na średni ogień.
  • Gdy tylko zacznie wrzeć albo nawet chwilę wcześniej, ściągamy garnek z palnika. Odstawiamy go na bok, dajemy przykrywkę i czekamy 10 min.
  • Gotowe mleko baziowe przecedzamy i pijemy po przestygnięciu.

Smacznego!

Jeśli lubicie takie proste, naturalne dodatki, to spróbujcie również naszej imbirowo- goździkowej kiszonej cukinii. A jeśli szukacie sposobu na szybkie gotowanie, sprawdźcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy także na nasz instagram, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas również na facebooku.

herbata z bazi
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Czy mogę takie bazie sobie wysuszyc i użyć kiedy indziej? Jeśli tak, jak to zrobić? Nie mogę nigdzie znaleźć

1
0
Would love your thoughts, please comment.x