Mleko migdałowe- WegeBunia- wegańskie przepisy
domowe mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Podziel się przepisem z innymi
mleko z migdałów

Szykujcie migdały

Mleko migdałowe. Zdecydowanie najlepsze mleko roślinne, jakie piłam do tej pory. Co tu dużo mówić, ma intensywny smak migdałów i jest po prostu pyszne!

Myślałam, że znalazłam już swoje ulubione mleko. Mleko owsiane pokochałam dosłownie do wszystkiego. Jednak człowiek nie stoi w miejscu, ciągle się rozwija i próbuje nowych smaków, więc muszę zrobić szybką podmiankę na podium😅.

Nasze mleko migdałowe zrobiliśmy przy okazji walentynkowego eliksiru miłosnego. Wiedzieliście, że migdały to afrodyzjak? Ja nie wiedziałam, ale jak dla mnie, to tylko kolejna zaleta i zachęta to wprowadzenia go do mojej diety☺️.

Do czego?

Mleko migdałowe można dodawać do wielu przepisów jako wegańską alternatywę dla zwykłego mleka. Przykładowo kawa chętnie połączy z nim siły, stanowiąc pyszny początek dnia dla wszystkich kawoszy. Jednak powinniście wypróbować również moją wersję, dla której zrobiłam mleko migdałowe dzień po dniu😅.

Idzie ona tak. Najpierw podgrzewamy sobie nasze mleko. Potem wybieramy ulubioną książkę, u mnie to oczywiście Harry Potter, chociaż powieści Jane Austen robią mu dużą konkurencję🤔. I na koniec wchodzimy pod ciepły kocyk i rezerwujemy chwilę dla siebie. Niby zwyczajnie, a jednak magicznie, co?

mleko roślinne

Mleko migdałowe- przepis

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie

Ilość: ok. 400 ml

Robi się je na tej samej zasadzie, co inne mleka, no może z wyjątkiem mleka kokosowego. To znaczy, że najpierw musimy poczekać aż nasz główny składnik namoczy się przez noc, potem już szybciutko..

Składniki:

  • 180 g migdałów
  • 200 ml zimnej przefiltrowanej wody do namoczenia orzechów
  • 200 ml lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

  • Na początek migdały wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną przefiltrowaną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
  • Rano zawartość miseczki wlewamy do wysokiego pojemnika, dodajemy lekko ciepłą wodę i blendujemy kilka minut.
  • Zawartość pojemnika przelewamy przez gazę, a następnie dobrze ją odciskamy.
  • To co zostało nam na gazie możemy wykorzystać w słodkich przepisach. Myślę, że niedługo też coś się pojawi na blogu.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej orzechów, koniecznie spróbujcie naszego przepisu makaron z fasolą i orzechami. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również do zrobienia tego przepisu razem z nami na: Instagram WegeBunia. Znajdziecie tam nasze filmy😁. Polubcie nas też na facebooku ;).

domowe mleko migdałowe
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x