Pączki wegańskie z toffi- WegeBunia- wegańskie przepisy
pączek wegański z toffi

Pączki z toffi

Podziel się przepisem z innymi
prażone płatki owsiane na pączku

Pączki wegańskie z niesfornym toffi

Toffi. Wyszło megaaa słodziutkie i ciągnące. Praktycznie nie można go było odkleić od łyżki. Zamiast odchodzić, ciągnęło się na kilkadziesiąt cm w górę. Było to bardzo śmieszne i wyglądało naprawdę świetnie😂. Szkoda, że nie robiliśmy zdjęć. Następnym razem na pewno będziemy pamiętać😅. Potem baliśmy się trochę, że potem powstanie pączek- mordoklejka, ale nie bójcie się. Jak już wszystkie pączki były całkowicie zimne, to toffi było idealnie klejące, nie za mało, nie za dużo. Byliśmy bardzo zadowoleni😁.

domowe słodkie pączki

Banan zamiast jajka

Nasze ciasto na pączki wegańskie z toffi zostało wzbogacone o banana. Jest on oczywiście jednym z zamienników jajka. Więcej o tym temacie piszemy w naszych poradach: zamienniki/ alternatywy dla jajka. Ciasto wyszło bardzo delikatne i puszyste🥰.

Pączki wegańskie z toffi- przepis

Czas przygotowania: 2,5 h + namaczanie płatków owsianych

Ilość pączków: ok. 16

Nie bójcie się robić pączków samodzielnie. Może nie od razu wyjdą wymarzone, ale nie ma to jak domowe, samodzielnie zrobione pączki😉.

Składniki:

Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1 szklanka ciepłego mleka owsianego (250 ml) + 3 łyżki
  • cukier
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta soli
  • 50 g margaryny wegańskiej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 litr oleju do smażenia pączków

Nadzienie- toffi:

  • 8 łyżek śmietanki owsianej*
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
  • 100 g margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego (ok. 200 g)

+ płatki owsiane na posypkę (opcjonalnie)

uformowany pączek

Przygotowanie:

Śmietanka owsiana:
  • Szklankę płatków owsianych zalewamy szklanką przefiltrowanej wody. Zostawiamy na noc do namoczenia. Rano wszystko blendujemy.
Ciasto:
  • Przede wszystkim trzeba zrobić zaczyn. W tym celu rozpuszczamy drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozcieramy do idealnego połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 15 minut w ciepłe miejsce (zaczyn powinien podrosnąć i wypełnić się bąbelkami).
  • Potem 25 g mąki zaparzamy gorącym mlekiem. Czekamy aż trochę ostygnie i będzie ciepłe, nie wrzątek. Taką mieszankę możemy dopiero wlać do miski, o czym zaraz😄.
  • Przesiewamy resztę mąki do miski, dodajemy również sól, pozostałe 2 łyżki cukru, mleko z mąką, mus gruszkowy, sok z cytryny oraz gotowy zaczyn. Mieszamy.
  • Będziemy teraz wyrabiać ciasto przez parę minut. Rozpuszczoną i schłodzoną margarynę dodajemy po pierwszym wyrabianiu, potem wyrabiamy ponownie jeszcze przez parę minut. Ciasto powinno wyjść raczej luźne i lekko lepkie.
  • Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 h w ciepłe miejsce. Lecz w połowie tego czasu np. po 45 minutach zdejmujemy na chwilę ściereczkę i wyrabiamy przez 3 minuty. Potem już zostawiamy je w spokoju😅.
Toffi:
  • Teraz mamy czas, żeby zrobić toffi. Do garnka dajemy wszystkie składniki i dłuugo mieszamy na wolnym ogniu, aż masa ściemnieje i będzie ciągnąca. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy minie wyznaczony czas, wyjmujemy ciasto z miski na blat obsypany mąką. Krótko wałkujemy, a potem wycinamy szklanką o 7 cm średnicy kółka grubości 1 cm.
  • Następnie lekko spłaszczamy kółko, nakładamy do środka nadzienie, zamykamy i formujemy kulkę. Toffi jest warte grzechu, ale pamiętajcie, żeby nałożyć je racjonalnie, bo jeśli kulka będzie miała jakieś dziury, to podczas smażenia będziecie mieć fajerwerki. Uprzedzamy z doświadczenia🤣.
  • Kuleczki lekko spłaszczamy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Przez kilka minut ostrożnie rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Powinien osiągnąć temperaturę bliską 180°C. Pewnie nie macie termometru cukierniczego (my też nie😉). Możecie sprawdzić to wrzucając kawałek ciasta do oleju, powinien od razu zacząć się smażyć przy powierzchni.
  • Smażymy pączki przez ok. dwie minuty na każdą stronę. Ostrożnie je wkładamy i wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Jeśli pączki ciemnieją za szybko, to trzeba zmniejszyć ogień.
  • Usmażone pączki kładziemy na ręczniczkach papierowych, żeby obciekły z tłuszczu.
  • Podajemy dobrze schłodzone.

Smacznego!

Kolejny przepis na pączki znajdziecie tu: pączki z budyniem waniliowym. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy także na nasz profil: Instagram WegeBunia, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

pączek wegański z toffi
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x