Pikantny pomarańczowy sos z kuleczkami-WegeBunia-wegańskie przepisy
pikantny sos

Pikantny pomarańczowy sos z kuleczkami

Podziel się przepisem z innymi
pomarańczowy sos

Ostatnio naszła nas ochota na coś z piekła rodem🔥. Dlatego postanowiliśmy zrobić pikantny pomarańczowy sos z papryką. Chociaż dla wielbicieli ostrych potraw będzie to pewnie tylko zagryzka do czegoś pikantnego😜. Jednak szalenie zachęcamy do przygotowania tego przepisu.

Ostry sos

Osobiście żadne z nas nie lubi bardzo ostrych potraw. Wolimy kiedy potrawa ma ostrawy posma,k ale dalej da się wyczuć pozostałe smaki. Wypalenie kubków smakowych nas nie kręci, chociaż imbiru do soku nie oszczędzamy😅. W tym przepisie znajdziecie jednak coś pomiędzy. Na dowód, że nasz pomarańczowy sos wyszedł pikantny musi Wam wystarczyć wiadomość, że miałem po nim czkawkę przez 30 min. Również na początku naszych lekcji tańca. Trochę wychodziłem przez to z rytmu, ale potem poszło z górki😂.

Pomarańczowy sos z kulkami – przepis

Czas przygotowania: 60 min

Ilość porcji: 2

Jako dodatek do naszego sosu postanowiliśmy przygotować ziemniaczane kuleczki. Dało to fajne połączenie, a całość według mnie ma lekko indyjski smak.

Składniki:

Sos:

  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • 200 ml mleka ryżowego*
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

* Najlepiej sprawdzi się nasze domowe mleko ryżowe

Kuleczki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 g)
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • orzechy nerkowca i szczypiorek do podania ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na początku rozgrzewamy trochę oleju w garnku i wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę. Chwilę smażymy.
  • Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy kilka minut pod przykrywką na wolnym ogniu.
  • W tym czasie obieramy, kroimy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  • Do garnka z warzywami dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mleko i trzymamy pod przykrywką ok. 20 minut.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, ubijamy je i odstawiamy do ostudzenia.
  • Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, szybko mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostudzenia.
  • Potem dodajemy je do ziemniaków razem z przyprawami, natką pietruszki, mąką i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy masę w małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto.
  • Pod koniec przygotowywania sosu dodajemy masło orzechowe i chwilę mieszamy.
  • Sok z pomarańczy dodajemy do lekko schłodzonego sosu od razu przed podaniem, a najlepiej mieszamy z nim sos na talerzu, ponieważ wrzątek w połączeniu z cytrusami daje gorycz.
  • Podajemy z ryżem, opcjonalnie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i orzechami nerkowca.

Smacznego!

Jeżeli wpis Wam posmakował, spróbujcie również naszego przepisu na kotlety z kaszy gryczanej. Tam też znajdziecie indyjskie smaki. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy do przygotowania przepisów razem z nami na naszym profilu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

pikantny sos
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x