Rozgrzewający sok z pomarańczy i imbiru-WegeBunia-wegańskie przepisy
sok z pomarańczy

Rozgrzewający sok z pomarańczy i imbiru

Podziel się przepisem z innymi
sok z pomarańczy

Pora się rozgrzać!

Za oknami wydaje się być coraz więcej śniegu, a to oznacza, że czas na nasze coroczne zimowe rytuały. Jako pierwsze przychodzi nam do głowy usiąść w wygodnym fotelu i położyć stópki na termoforze. Nie obejdzie się też bez włączenia ulubionego filmu. Może będzie to kolejna część uroczej Bridget Jones?😉Kolejnym krokiem będzie wybranie rozgrzewającego napoju. Kawa? Herbata? Nam te opcje się już trochę znudziły, dlatego co powiecie na coś bardziej orzeźwiającego i zdrowego? Mamy coś, co rozgrzeje was tak samo, jak kapka whisky z lodem😏😜. Jest to rozgrzewający sok z pomarańczy i imbiru.

Imbir- superbohater w legendach

Imbir jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków, a nawet tysiącleci. Korzeń imbiru ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzi stany zapalne dróg oddechowych. Nasze babcie i rodzice zawsze polecali nam korzeń imbiru na mroźne dni, ponieważ chcieli zadbać o odporność naszego organizmu. My dzisiaj chcemy pokazać Wam jak fajnie wkomponować go do soku.

Sok z pomarańczy – przepis

Czas przygotowania: 5 min

Ilość porcji: 2

Dzisiaj przygotujemy sok z produktów, które znajdziecie w prawie każdym sklepie. Mamy na myśli pomarańcze i imbir, często spotykane w naszych domach szczególnie zimą.

Do przygotowania naszego rozgrzewającego soku z pomarańczy potrzebować będziemy:

Składniki:

  • 3 duże obrane pomarańcze
  • około 5-6 małych marchewek (300g obranej marchewki)
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki albo szczypta zmielonych
  • plaster imbiru ok 0,5 cm (taki jak na zdjęciach)

Przygotowanie

  • Marchewkę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, które zmieszczą się do wyciskarki.
  • Pomarańcze podobnie jak marchew obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki jak na zdjęciach.
  • Do wyciskarki wrzucamy obrane marchewki i pomarańcze, między wrzucaniem kolejnych kawałków podrzucamy kawałek imbiru.
  • W moździerzu ucieramy goździki i dodajemy je wraz z cynamonem do wyciśniętego soku. Goździki możemy kupić zmielone i wsypać podobnie jak cynamon.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.

Sok polecamy wypić do cynamonowego ciasta marchewkowego lub ciastek z dyni.

SMACZNEGO! 😄 My z pewnością weźmiemy dokładkę.

Jeśli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Film jak zrobić nasz sok z pomarańczy i imbiru znajdziecie na naszym instagramie, serdecznie zapraszamy: instagram wegebunia. Polubcie nas też na facebooku :).

sok z pomarańczy
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x