Sałatka na grilla, czyli trochę świeżości i lekkości na grillu
Kiedy pomyślimy o grillu przed oczami mamy pyszne jedzenie. W powietrzu unosi się aromat dymu i palącego się węgla. Nawet jeżeli używacie grillów elektrycznych albo gazowych, to całości z pewnością towarzyszy piękna pogoda i wesoła atmosfera. Czasem jednak na stole brakuje czegoś lżejszego, co fajnie skomponuje się z ciężkim jedzeniem, ale utrzyma klimat grilla. I tak powstała nasza sałatka na grilla.
Sałatka na grilla z grillowanym burakiem to połączenie świeżych składników oraz grillowego aromatu dymu. Dlatego nie mogło zabraknąć jej na naszym ostatnim grillu jak i na naszym blogu. Z pewnością świetnie komponuje się z wegańską karkówką z boczniaków czy szaszłykami z tofu. Dodaje grillowi trochę świeżości i po całej imprezie czujemy się odrobinę zdrowsi i lżejsi 😂
Dlaczego warto jeść buraka
Mimo że buraki nie zawierają dużo żelaza, są świetnym środkiem krwiotwórczym od dawna uznawanym przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki. a składniki zawarte w burakach takie jak kwas foliowy skutecznie likwidują homocysteinę, która przyczynia się do chorób serca. Buraki sprawdzą się również w regulowaniu ciśnienia krwi jak i zmniejszeniu cholesterolu.
Sałatka na grilla – przepis
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: jedna duża miska
Przygotowanie naszej sałatki jest bardzo proste, a najwięcej czasu zajmie nam grillowanie buraka.
Składniki:
- 80 g rukoli
- 200 g tofu
- 1 duży burak
- 1,5 cytryny
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g orzechów włoskich
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Na początku do gotującej się wody wrzucamy pokrojonego w plastry buraka i lekko go podgotowujemy około 20 min
- Podczas gdy burak się gotuje, kruszymy tofu do miski (tak jak robimy to do tofucznicy), a następnie dodajemy do niego sok z jednej cytryny, wszystko mieszamy i odstawiamy na bok na 30 min
- W między czasie na patelni prażymy słonecznik i kroimy orzechy włoskie na mniejsze kawałki
- Następnie do miski wrzucamy rukolę, dodajemy przestygnięty uprażony słonecznik oraz orzechy włoskie
- Dodajemy przygotowane tofu.
- Następnie wyjmujemy gotującego się buraka, smarujemy go olejem i wkładamy na kratkę na grilla
- W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą musztardę, sok z połowy cytryny, syrop klonowy sól i pieprz.
- Kiedy burak się ugrilluje dodajemy go do sałatki dolewamy sosu z małej miseczki i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Jeżeli chcecie więcej przepisów z burakiem spróbujcie naszego świeżo wyciskanego soku z buraka. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku :).