Świeży sok z buraka - Wegebunia - wegańskie przepisy

Słodki sok z buraka

Podziel się przepisem z innymi
sok z buraka

Słodki sok z buraka, to ostatnio jeden z naszych najczęstszych gości. Przede wszystkim ze względu na swoje wartości zdrowotno-zapobiegawcze. Kochamy go jednak również za pyszny orzeźwiający smak.

Burak = czerwone złoto

Nad Morzem Śródziemnym burak był znany już 4000 lat temu. Cenili go przede wszystkim Grecy i Rzymianie. Ci drudzy upodobali go sobie do tego stopnia, że zaczęli jeść nawet jego marne korzenie. Tak moi drodzy, korzeń buraka nie przypominał poprzednio tego, który znamy dzisiaj. Dlatego ludzie postanowili zwiększyć jego rozmiary. Jednak udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI w..

Burak ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest szczególnie wskazany dla osób, oddających krew. Posiada właściwości krwiotwórcze, dzięki czemu zapobiega anemii. Dodatkowo powinni go stosować nadciśnieniowcy, ponieważ świetnie obniża ciśnienie krwi.

Z pewnością największą zaletą buraka jest jego właściwość zapobiegania nowotworom. Naukowcy odkryli, że u osób chorujących na raka przełyku i układu pokarmowego zauważono poprawę stanu zdrowia, po wprowadzeniu nawyku picia 2 szklanek soku z buraka dziennie. Zawdzięczamy to kolorowi buraka, a dokładniej betaninie- antyutleniaczowi, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Sok z buraka dla osób na diecie

Burak dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego z pewnością będzie pomocny w uzyskaniu wymarzonej sylwetki. Dodatkowo jeżeli jesteśmy osobami, które lubią spędzać czas aktywnie, kwasy foliowe zawarte w burakach pozwolą nam zniwelować oznaki zmęczenia, senności oraz braku sił witalnych i psychicznych.

Przepis

Czas przygotowania: 5 min

Ilość porcji: 2

Do przygotowania soku z buraka potrzebować będziemy:

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 3 małe jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
burak

Słodki sok z buraka – przygotowanie:

  • Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jabłka myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
  • Wrzucamy oba składniki do wyciskarki i wyciskamy sok.
  • W międzyczasie możemy szybko wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać go do pojemnika z wyciśniętym sokiem z jabłek i buraków.
  • Na koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy.

Smacznego!😋

Jeżeli nie macie w domu wyciskarki lub nie macie czasu przygotować soku w domu, polecamy kupić soki z buraka lub zakwas z buraka. A jeśli chcielibyście krócej stać w kuchni, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy do obejrzenia naszego przepisu na instagramie i zrobieniu soku razem z nami: Instagram WegeBunia

sok z buraka
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x