Przepisy z nasionami chia
Ostatnio spróbowaliśmy soczków z nasionami chia i jesteśmy zachwyceni, jak łatwo można je przemycać do dnia codziennego. Wszyscy wiemy, że napęczniałe chia pomaga w trawieniu i warto włączyć je do swojej diety. Teraz możecie dopisać kolejny pomysł na jego przygotowanie do swojej listy.
Soczki chia robi się na bazie wody, aby miały dość rzadką konsystencję i jednocześnie były orzeźwiające. Smaki dobraliśmy tak, żeby były nieoczywiste, ale dobrze do siebie pasowały. Soczki powstały trzy. Olek nie wybrał swojego ulubionego, ale mi najbardziej smakowała wiśnia, lubię kwaskowe owoce.
Do lodówki soczki chia włożyliśmy na ok. 5 h, bo nam się spieszyło, ale im dłużej, tym lepiej. Polecamy zostawić je tam na całą noc. Możecie je potem wypić jako zdrowy napój na dobry początek dnia :).
Soczki chia- przepis:
Czas przygotowania: 10 min + czas pęcznienia
Ilość: 3 soczki (po ok. 250 ml)
Składniki:
1. sok
- 140 g gruszki
- 1 łyżka świeżych listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka nasion chia
2. sok
- 1 brzoskwinia/ nektarynka
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka nasion chia
3. sok
- 140 g wiśni
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 200 ml
- 1 łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
- Zaczynamy od umycia, wydrążenia i pokrojenia owoców na mniejsze kawałki. Możemy też rozdrobnić zioła.
- Po kolei wrzucamy każdą mieszankę składników (poza chia) do wysokiego naczynia, zalewamy wodą i dokładnie blendujemy.
- Następnie każdy sok przecedzamy i przelewamy je do butelek.
- Potem wsypujemy po łyżeczce nasion chia, zakręcamy i wstrząsamy.
- Wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki, aby nasionka spęczniały.
- Przed wypiciem wstrząsamy.
Smacznego!
Jeśli przepis Wam się spodobał, sprawdźcie również nasz śliwkowo- bananowy pudding chia.
A jeśli macie ochotę na szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.
Polubcie nas też na facebooku i instagramie, gdzie wstawiamy przepisy w formie filmów :).