Wegańskie bounty igloo - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie bounty igloo

Wegańskie bounty igloo

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie bounty

Kokosowy deser

Jeśli macie ochotę na zimny deser, który ochłodzi Was w te upalne dni, to świetnie trafiliście. Mamy dla Was przepis na pyszne wegańskie bounty w formie lodowego igloo. Oprócz wyglądu, ma też zaskakujący skład, bo główną rolę gra tam ryż! Jak widać nadaje się on nie tylko do słonych dań, a właśnie świetnie się sprawdza jako podstawa do słodkości.

Chrupka czekoladowa polewa

Nasze wegańskie bounty to prawdziwy lodowy deser. Zmrożona chrupiąca czekolada idealnie komponuje się ze słodkim, delikatnym kokosem. Jeżeli Wy też uwielbiacie kokosowe smaki, wypróbujcie nasz przepis i poczęstujcie bliskich ;).

wegański deser kokosowy bounty

Wegańskie bounty igloo- przepis:

Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie w lodówce

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka kokosowego*

budyń kokosowy

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka kokosowego*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (nasza ma 64%)
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego**

*tu znajdziecie przepis na domowe mleko kokosowe

**rafinowanego, bezzapachowego

Przygotowanie:

  • Na początku do małego garnka wsypujemy 100 g ryżu, 4 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżkę cukru i zalewamy 400 ml mleka kokosowego. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i nakładamy pokrywkę. Czekamy ok. 15 min aż ryż i wiórki wchłoną cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie ściągamy garnek z gazu, przekładamy jego zawartość do wysokiego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Potem dokładnie blendujemy.
  • Teraz robimy budyń kokosowy. W garnku podgrzewamy 250 ml mleka kokosowego i rozpuszczamy łyżkę cukru. Następnie zmniejszamy gaz.
  • Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), wsypujemy powoli mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i czekamy, aż budyń zgęstnieje.
  • Następnie odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy go do zblendowanego ryżu i dokładnie mieszamy.
  • Naszą słodką masę przekładamy do miseczki i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy. Potem dodajemy kostki czekolady i mieszamy. Płynną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia.
  • W tym czasie wyjmujemy kokosową część z lodówki. Nożem do masła wydrążamy masę po krawędziach. Następnie odwracamy miseczkę, pukamy w nią od spodu i czekamy aż nasze igloo wypadnie na talerzyk.
  • Teraz polewamy je czekoladą i wstawiamy na ok. 15 min do zamrażalki, by czekolada zrobiła się chrupiąca. Podajemy zimne, posypane wiórkami kokosowymi.
  • Nasze wegańskie bounty igloo przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Jeśli ten przepis przypadł Wam do gustu, zobaczcie również nasze naleśniki z kremem kokosowym i wegańską nutellą. A jeśli macie ochotę na szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.

Wpadnijcie też na nasze social media: facebook oraz instagram, gdzie pokazujemy nasze przepisy w formie filmów :).

wegański deser lodowy bounty
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x