Sylwestrowe przekąski
Jak większość naszych wegańskich przepisów, ten też powstał bardzo spontanicznie. Nadszedł dzień Sylwestra i o 20 miała się zacząć impreza. Pewnie tak jak zwykle, zaczęłabym wszystko przygotowywać już od rana. Jednak nie w tym roku. Do 17 oglądałam serial, potem przyszedł Olek i o tej porze nawet nie mieliśmy pomysłu, co zrobimy do jedzenia😂😂😂.
Na szczęście przyszły mi do głowy tartaletki wegańskie. Nigdy ich nie robiłam, ale kiedyś kupiłam foremki i bardzo miałam ochotę je w końcu wykorzystać. Chciałam, żeby były w miarę zdrowe, więc nie użyłam cukru, posłodziłam je suszonymi owocami i masłem orzechowym.
Deser bez pieczenia
Nie mieliśmy dużo czasu, więc pomyślałam o masie, którą można wypełnić foremkę i ją zamrozić. Chwilę ją robiłam, ale najdłużej trwało wyklejanie. W tym czasie Olek zajął się słoną częścią menu. Jako kremik użyliśmy gorzkiej czekolady i oleju kokosowego, bo mamy z nim już trochę doświadczenia. Wyszedł bardzo fajnie, jestem naprawdę zadowolona🥰.
Prażone orzechy
Bez dekoracji ani rusz. Trzeba było nasze tartaletki wegańskie jakoś ozdobić. Zajął się tym Olek, bo ostatnio stał się wielbicielem prażonych orzechów. Jak tylko je kupimy, to od razu sobie praży i chrupie cały wieczór😎. Super się do tego nadają orzechy laskowe. Używaliśmy ich już do naszej wegańskiej nutelli. Ją też polecamy wypróbować.
Nie wszystkie orzechy będą smakować tak samo. Możemy Wam powiedzieć, że przetestowaliśmy kilka opcji. Najsmaczniejsze są orzechy, które samodzielnie rozłupujemy i potem prażymy😍. Mają genialny aromat. Następne w kolejności są orzechy kupione w skórkach i uprażone przez nas. A najmniej wyraziste, chociaż też smaczne, są te, które można kupić od razu uprażone i łuskane.
Tartaletki wegańskie z czekoladą i bakaliami- przepis:
Przygotujcie foremki do tartaletek i papier do pieczenia.
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 80 g prażonych orzechów laskowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 g daktyli
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 170 g płatków owsianych
- 4 łyżki czubate oleju kokosowego rafinowanego*
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- płatki migdałów do dekoracji
*może być olej nierafinowany, jeśli komuś nie przeszkadza smak i zapach kokosa
Tartaletki wegańskie- przygotowanie:
- Na początku foremki do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia.
- Potem zajmujemy się naszą masą. Płatki owsiane blendujemy. Najlepiej nałożyć ścierkę na miskę wokół blendera, żeby płatki na nas nie leciały.
- Do płatków dodajemy masło orzechowe, możemy ewentualnie zamieszać.
- Następnie daktyle i żurawinę umieszczamy w innym pojemniku i zalewamy gorącą wodą. Jak już napęcznieją po kilku minutach, to możemy je dodać do płatków.
- Wszystko razem blendujemy. Będzie ciężko, więc w trakcie trzeba zacząć ugniatać masę ręcznie.
- Dzielimy ją na 6 części i wykładamy wnętrze każdej foremki. Gdy skończymy, wkładamy je na ok. pół godziny do zamrażalnika.
- W tym czasie zajmiemy się czekoladą. Do garnuszka wkładamy olej kokosowy, a potem kostki czekolady. Kolejność jest ważna, by czekolada się nie przypaliła. Ustawiamy średni ogień i rozpuszczamy składniki. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
- Wlewamy czekoladę do foremek, jak czekolada troszeczkę zastygnie, to ozdabiamy orzeszkami i płatkami migdałów. Tartaletki wkładamy do zamrażalki na ok. 15 min.
- Olek lubi bardziej chrupką czekoladę, ja bardziej miękką, rozpuszczoną, trochę jak nutella. Sprawdźcie jak Wy lubicie najbardziej.
Smacznego!
Jeśli przepis na tartaletki wegańskie z czekoladą i bakaliami Wam się spodobały, to spróbujcie również naszych kulek mocy. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy także na naszego instagrama, gdzie znajdziecie filmy z naszymi wegańskimi przepisami. Polubcie nas również na facebooku :).
Pyszne czekoladowe tartaletki, szczególnie spód wymiata 😉
Zgadzamy się, spód jest pyszny, smacznego😋
Cudowności, pyszności ❤️
❤❤❤