Pamiętam, że jak byłem mały, to rodzice nie pozwalali nam jeść dużo nutelli. W większości ograniczało się to do jednej, może 2 kanapek na tydzień, ale my i tak podkradaliśmy ją i robiliśmy sobie więcej albo jedliśmy ją łyżeczką bez niczego. Pewnie dlatego potem musieliśmy czekać pół roku na kolejny słoik, bo rodzice nie chcieli kupić 🤣. Teraz też co jakiś czas łapie mnie ochota na czekoladowo- orzechowy krem, dlatego wegańska nutella chodziła za mną ostatnio, aż w końcu ją zrobiliśmy. Przepis jest bardzo prosty i przygotujecie go w zaledwie 15/ 20 min, a jak uda Wam się znaleźć już uprażone orzechy laskowe, to nawet 5 min wystarczy, aby cieszyć się pysznym smakiem. Dajcie znać w komentarzu czy jecie wegańską nutellę z masłem jak Ilona, czy może jak ja bez masła😉.
Wegańska nutella – przepis
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 1 słoik
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych (150 g) (zwykłych lub już uprażonych)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u nas 64 %)
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 150 ml mleka sojowego
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a następnie prażymy na niej orzechy laskowe. Pamiętajcie, że patelnia nie powinna zawierać oleju, robimy dokładnie to samo co w przypadku prażonego słonecznika.
- W trakcie prażenia z orzechów powinna zacząć odchodzić ich brązowa skórka. Kiedy uznamy, że orzechy uprażyły się wystarczająco, odkładamy je na talerz, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich brązową powłokę.
- Do małego garnka wlewamy mleko sojowe i dodajemy kostki gorzkiej czekolady. Następnie całość mieszamy, aby się nie przypaliło. Dodajemy kakao i cukier, ponownie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Podczas gdy nasz krem czekoladowy stygnie, możemy rozdrobnić uprażone orzechy. W tym celu posługujemy się moździerzem lub dobrym blenderem. Decyzję pozostawiamy Wam, pamiętajcie że może to trochę potrwać, ponieważ orzechy laskowe to twarde typki.
- Kiedy krem czekoladowy ostygnie, dodajemy do niego łyżkę oleju oraz rozdrobnione na mączkę orzechy laskowe.
- Wszystko jeszcze raz dokładnie biedujemy aż uzyskamy gładszą konsystencje taką, jak w nutelli.
- Nasza wegańska nutella jest gotowa, możemy nałożyć ją na kanapkę i zajadać.
Smacznego!
Jeżeli przepis Ci się spodobał sprawdź również nasz przepis na pudding chia z musem śliwkowym, a tym, którzy wolą słone śniadania polecamy naszą pastę z suszonych pomidorów. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku :).