Roślinna pita z warzywami
Na blogu są już od dzisiaj trzy roślinne przepisy z pitą. Na początku była nasza wegańska pita gyros, potem pita z bakłażanem w panierce. Teraz spróbujcie trzeciej, z cukinią i suszonymi pomidorami :D. Jest z nich najszybsza, więc idealnie na początek.
Lubimy używać starkowanej cukinii do przepisów, szczególnie z czosnkiem. Jest ona pyszna, a jednocześnie dość neutralna, więc pasuje do wielu smaków. Pyszne przepisy z cukinią znajdziecie też w naszym e-booku z szybkimi, wegańskimi przepisami- ’WegeBunia 15 minut’.
Wegańska pita z cukinią- przepis:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 4 małe pity
Składniki:
Pity
- 1/2 szklanki wody (szklanka ma 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Dodatki
- 1/2 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- ok. 6 suszonych pomidorów
- sól/ pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Następnie przygotowujemy sobie dużą miskę i łączymy ze sobą składniki na pitę, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wodę i oliwę.
- Ugniatamy ciasto kilka minut i dzielimy je na 4 części. Formujemy kuleczki i rozwałkujemy na małe placki.
- Rozgrzewamy suchą patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy po kolei każdą pitę z dwóch stron do zrumienienia.
- W tym czasie zaczynamy tarkować cukinię, dodajemy do niej pokrojony czosnek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
- Na gotowe placki pita nakładamy cukinię, pozbywając się najpierw nadmiaru soku. Pieczemy je ok. 5 minut.
- Następnie rozrzucamy na pity suszone pomidory i posypujemy suszoną bazylią.
- Jemy póki ciepłe.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie również faszerowane pieczarki z tofu i suszonymi pomidorami.
Po więcej szybkich przepisów, odsyłamy Was do ebooka 'WegeBunia 15 minut’.
Zapraszamy też na nasz Facebook i Instagram, gdzie publikujemy filmy z naszymi przepisami ;).