Winogronowa sałatka makaronowa - WegeBunia
sałatka z winogronami i orzechami nerkowca

Winogronowa sałatka makaronowa

Podziel się przepisem z innymi
sałatka winogronowa z makaronem

Sałatka na lunch do pracy

Ta sałatka jest idealna jako lunch do szkoły, czy pracy. Można ją jeść na zimno, więc nie musicie szukać miejsca, aby ją podgrzać. Zawiera też składniki, które można sobie przygotować poprzedniego dnia, dzięki czemu rano nie zabierze nam to czasu.

Spokojnie można się nią najeść. Ma w sobie makaron rigatoni, zieloną soczewicę i orzechy, które zapewnią nam sytość. Ja tak naprawdę zjadłam ją na obiad😂 i więcej nie potrzebowałam.

makaronowa sałatka z winogronami

Sałatka z winogronami i szpinakiem

Świetnie tutaj pasuje świeży szpinak i czerwona cebulka, smażone nerkowce również dodają pełno smaku, a winogrona słodyczy. Sos orzechowy wszystko łączy i jest po prostu pysznie. Winogronowa sałatka makaronowa będzie teraz moim kolejnym ulubionym przepisem :D.

sałatka ze szpinakiem, soczewicą i winogronami

Winogronowa sałatka makaronowa- przepis:

Czas przygotowania: ok. 20 min + czas namaczania nerkowców

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • duża garść ciemnych winogron
  • 100 g makaronu rigatoni
  • 100 g zielonej soczewicy
  • garść smażonych, solonych nerkowców
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej

Sos

  • 200 g zwykłych orzechów nerkowca + woda do namaczania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od namoczenia nerkowców. Wrzucamy je do szklanki i zalewamy wodą. Odstawiamy na min. 2 h. Jeśli nie macie czasu, to zalejcie orzechy wrzątkiem i poczekajcie 20 minut.
  • Następnie gotujemy makaron i soczewicę wg instrukcji na opakowaniu.
  • W tym czasie kroimy szpinak i czerwoną cebulę. Winogrona przekrajamy na pół i wyciągamy pestki.
  • Ostygnięty makaron i soczewicę dodajemy do miski. Potem dorzucamy szpinak, cebulę i winogrona. Posypujemy smażonymi nerkowcami.
  • Następnie robimy sos. Namoczone nerkowce wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy wodę, sól, pieprz, przekrojony mały ząbek czosnku, sok z cytryny i syrop klonowy. Dokładnie blendujemy.
  • Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Najlepiej jeść ją w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, sprawdźcie również sałatkę z kaszą pęczak.

A jeżeli lubicie szybkie gotowanie, zobaczcie także nasz ebook ‘WegeBunia 15 minut’.

Zapraszamy też na Facebooka i Instagrama :D.

winogronowa sałatka z makaronem
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x