Jedzenie z grilla raczej kojarzy nam się z pysznymi, ale też ciężkimi przepisami. Nikt nie udowodni nam, że karkówka (nawet wegańska), kaszanka szaszłyki czy kiełbasy mogą być lekkie. Jednak robiąc grilla, myślę, że mało kto się tym przejmuje 😉. Dla tych jednak, którzy chcieliby zobaczyć na grillowym stole trochę lżejsze jedzenie, przygotowaliśmy wegańską sałatkę. Jedna Wegańska sałatka z burakiem już jest na naszym blogu. Dzisiaj chcielibyśmy pokazać Wam przepis na sałatkę z kaszą pęczak.
Nie jest to typowe połączenie na grilla ani popularne połączenie smakowe. Przepis jest jednak pyszny i na pewno będziecie zachwyceni kiedy go spróbujecie.
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g ogórków kiszonych
- garść bazylii
- 40 g czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- sól/ pieprz
Przygotowanie
Wegańska sałatka z kaszą pęczak jest bardzo prosta wy przygotowaniu:
- Zaczynamy od wstawienia kaszy do gotowania.
- Podczas gdy nasza kasza się gotuje kroimy pomidorki, ogórka, cebulę i bazylię na drobniejsze kawałki.
- Kiedy kasza będzie już gotowa przesypujemy ją do większej (najlepiej płaskiej) miski lub na półmisek. Dodajemy pokrojone warzywa i bazylię.
- Wszystko polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Nasza wegańska sałatka jest gotowa.
Smacznego!
Jeżeli lubisz przygotowywać szybkie przepisy sprawdź koniecznie nasz ebook WegeBunia w 15 min. Znajdziesz w nim ponad 40 przepisów do zrobienia w 15 min i to w cenie mniejszej niż dwie wegańskie kawy na mieście.
Jak szukasz lekkich przepisów na grilla, to polecamy nasz przepis na wegańską sałatkę z grillowanym burakiem i twarożkowym tofu. A jeśli lubisz szybkie przepisy, sprawdź nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy do obserwowania naszego Facebooka oraz Instagrama gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów i możecie być na bieżąco z nowymi wpisami na blogu.