
Jaki przepis WegeBunii ostatnio próbowaliście?
Dawno nie pojawiały się tu nowe przepisy. Mam nadzieję, że w tym czasie zdążyliście dokopać się do samego początku bloga i spróbowaliście przygotować te przepisy, z których wypróbowaniem wcześniej zwlekaliście. Trochę ich tu jednak jest :)))).
Teraz mam dla Was nowy pomysł na coś, co tak naprawdę możecie jeść o każdej porze dnia. Pasuje na śniadanie, obiad i kolację. Jest sycące, a dzięki surowym warzywkom zawiera dużą porcję potrzebnych witamin i minerałów hehe ;).

Bezglutenowo, białkowo
Jak pewnie wiecie, przeważnie nie dodawaliśmy gotowych produktów do naszych przepisów. Jednak marka Plantway zaproponowała współpracę i uznałam, że warto pokazać Wam ciekawą alternatywę. Szczególnie, że właśnie ten konkretny produkt sama kupowałam i mogę szczerze go polecić.
Mowa tu o kurczaku klasycznym, który przygotowuje się w piekarniku w kilka minut (można go również smażyć i grillować). Moim zdaniem jego wielką zaletą jest to, że jest zrobiony z białka grochu, dzięki czemu osoby na diecie bezglutenowej także mogą go używać. Smak i konsystencja jest według mnie bardzo satysfakcjonująca. Bardzo dobrze prezentuje się wśród opcji dostępnych na polskich półkach.

Wegański lunch z roślinnym kurczakiem- przepis:
Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 opakowanie wegańskiego kurczaka klasyk od Plantway
- 1 średni batat
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 dużej główki sałaty
- 1 papryka
- 2 pomidory malinowe
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 średni ogórek
- 1 duża marchewka
- 4 rzodkiewki
- 1 awokado**
- po 4 cm jasnej i ciemnej części pora
- 2 łyżki natki pietruszki (z łodyżkami)
- po 3 łyżki ziaren słonecznika i pestek dyni*
- 2 czubate łyżki kiełków lucerny (lub Waszych ulubionych)
- sól (opcjonalnie)
sos:
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 czubate łyżki natki pietruszki
- 2 miękkie daktyle
- woda do nadania konsystencji
*ziarna i pestki najlepiej zalać wodą na noc i rano odcedzić na sitku, namoczone są lepiej strawne
**awokado można też dodać do sosu
Przygotowanie:
- Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni w funkcji termoobieg.
- Następnie kroimy obranego batata na krótkie kawałki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy je z olejem sezamowym i słodką papryką. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy czas 10 min.
- Potem większe kawałki roślinnego kurczaka kroimy na mniejsze części, aby wszystkie były podobnej wielkości.
- Umytą sałatę rozdrabniamy, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewkę w plastry, cebulę i pora w piórka. Marchewkę tarkujemy na drobno, a awokado wydrążamy i kroimy na mniejsze części.
- Gdy czas na piekarniku się skończy, dorzucamy do batata wegańskiego kurczaka i pieczemy razem jeszcze 8 min. Ja przygotowuję kurczaka inaczej niż na opakowaniu, bo lubię bardziej przypieczone kawałki.
- Do sałatki dodajemy drobno skrojoną natkę pietruszki (2 łyżki), ziarna, pestki oraz kiełki.
- Kroimy czosnek, daktyle i natkę pietruszki. Następnie wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia, dodajemy musztardę, wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Blendujemy.
- Wyjmujemy upieczone składniki z piekarnika (opcjonalnie jeszcze teraz delikatnie solimy bataty), dodajemy je do sałatki i mieszamy wszystko z sosem.
- Podajemy od razu (ale na zimno też będzie smaczne :)).
Smacznego!
Jeśli smakował Wam ten wegański lunch w formie sałatki, to spróbujcie także winogronowej sałatki makaronowej, tym razem przepis z glutenem ;).
A jeżeli lubicie szybkie gotowanie, zobaczcie także nasz ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Zapraszam też na Facebooka i Instagrama :D.
