Wegańskie kopytka jogurtowe - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie kopytka jogurtowe

Wegańskie kopytka jogurtowe z różowym sosem

Podziel się przepisem z innymi

Kopytka to jedno z tych dań, które przychodzi mi na myśl, kiedy ktoś zapyta mnie, jakie danie kojarzy mi się z dzieciństwem. Myślę, że nie tylko ja tak mam 😉. U mnie najczęściej jadało się gotowane i posmarowane masłem, aż ślinka cieknie na samą myśl. Taką wersję też trzeba będzie zweganizować, ale na razie chcemy pokazać Wam trochę inne podejście do kopytek.

wegańskie kopytka jogurtowe

Wegańskie kopytka jogurtowe

Na pomysł zrobienia kopytek z jogurtem zamiast ziemniaka wpadliśmy, przygotowując naszego Ebooka ‘WegeBunia w 15 minut’. Połączenie mąki i jogurtu okazało się strzałem w dziesiątkę i zapewniło ciastu delikatny i jogurtowy smak. Ilona uznała, że warto sprawdzić, jak będą smakować gotowane kluski i okazało się, że smakują trochę jak kopytka. Tak wpadliśmy na pomysł, jak zrobić wegańskie kopytka jogurtowe. Jeżeli jesteście ciekawi smaku naszego eksperymentu, to zapraszamy do przygotowania przepisu.

wegańskie kopytka jogurtowe

Kopytka jogurtowe- przepis:

Czas przygotowania: ok. 30 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g wegańskiego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 90 g obranego buraka
  • 120 g ugotowanej fasoli (1/2 puszki)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml mleka migdałowego
  • sól/ pieprz
  • kolorowy pieprz i rukola (do podania)
  • 1 łyżka oleju (do garnka z wodą)
  • 2 rzodkiewki
  • 1/2 ogórka szklarniowego

Przygotowanie:

  • Na początku obieramy buraka i gotujemy go do momentu, aż zmięknie.
  • Podczas gdy burak się gotuje, zaczynamy robić ciasto na wegańskie kopytka. W misce mieszamy ze sobą jogurt, mąkę i sól.
  • Kiedy połączymy wszystkie składniki, dodajemy do nich 3 łyżki oleju i wyrabiamy jeszcze minutę. Ciasto będzie trochę klejące (nie martwcie się, po obtoczeniu mąką nie będzie się już przyklejać się do dłoni i blatu).
  • Przygotowane ciasto dzielimy na części, przekładamy na blat z wysypaną mąką i rolujemy w długi rulon. Następnie nożem do masła dzielimy rulon na małe kawałki wielkości kopytek.
  • Pojedyncze kawałki formujemy w kulki i wrzucamy do zagotowanej, posolonej wody z dodatkiem oleju.
  • Kiedy kulki się gotują, możemy zająć się sosem. Do osobnego naczynia wsypujemy ugotowaną fasolę, buraka, mleko i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko blendujemy.
  • Ugotowane wegańskie kopytka jogurtowe podajemy w misce razem z sosem. Posypujemy je rukolą i rozdrobnionym kolorowym pieprzem. Podajemy z plasterkami świeżego ogórka i rzodkiewki.

Smacznego!

Jeżeli przepis Wam się spodobał, polecamy sprawdzić również bułeczki bao z kotletem z batata, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego Instagrama, jeśli chcecie być na bieżąco z nowymi wegańskimi przepisami i do polubienia nas na facebooku.

wegańskie kopytka jogurtowe
wegańskie kopytka jogurtowe
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x