Ostatnio dodajemy dużo przepisów z leśnymi skarbami. Wegańskie naleśniki z jagodami nie są wyjątkiem. To wspaniałe, że wystarczy się przejść na spacer, wziąć ze sobą wiaderko i można zebrać pełno pysznego jedzonka. W tym roku korzystamy z tego pełną parą. Bywa tak, że codziennie na spacerze coś znajdujemy, przeważnie są to grzybki. Jagody to inny poziom trudności. Trzeba się porządnie namęczyć, żeby zapełnić wiaderko, ale ile jest potem satysfakcji!
Ja nie mam tyle cierpliwości, dlatego, jak już chyba kiedyś wspominałam, zbiera je dla mnie mój tata . On mógłby brać udział w konkursach zbierania jagód! Nie ma sobie równych. Musieliśmy więc zrobić kolejny przepis, jest on bardzo prosty. Każdy w życiu chociaż raz jadł puszyste naleśniki z jagodami. Nasze są roślinne i mają super dodatek w postaci serka waniliowego. Ale poza tymi zmianami, smakują jak te najlepsze naleśniki od babci.
Wegańskie naleśniory
Do ciasta dodaliśmy siemię lniane, zamiast jajka. Jeśli akurat go nie macie, możecie przeczytać nasz wpis o zamiennikach jajka i znaleźć coś dla siebie. Woda gazowana dodaje puszystości, a mleko w zasadzie może być każde, byle roślinne. My akurat mieliśmy sojowe.
Przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 750 g jagód
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka sojowego (250 ml)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka siemienia lnianego w proszku
- 1 łyżeczka oleju
- cukier
Serek waniliowy (przepis także tutaj):
- 150 ml mleka sojowego*
- 150 ml oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml oleju rzepakowego
- 16 g cukru waniliowego
* w przypadku serka, mleko musi być sojowe
Przygotowanie:
- Do szklanki dajemy 3 łyżki gorącej wody, potem dodajemy siemię lniane i od razu energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Składniki na ciasto wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera, żeby rozbić siemię lniane. Odstawiamy na 15 min do zgęstnienia.
- Teraz czas na serek. Najpierw rozpuszczamy olej kokosowy w garnuszku i dobrze schładzamy. Gdy już wystygnie do wysokiego naczynia wlewamy mleko sojowe, dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy. Blendujemy przez kilka minut. Dodajemy olej rzepakowy, ciągle blendując. Jak już się trochę ubije, to to samo robimy z olejem kokosowym (musi być schłodzony wcześniej, żeby nie robić długich przerw). Gotowy serek możemy wstawić do lodówki, do większego zgęstnienia.
- Świeże jagody rozdrabniamy widelcem (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy do nich opcjonalnie trochę cukru.
- Naleśniki smażymy z dwóch stron na złoto. Aby miały kształt trójkąta, jak na zdjęciu należy je zwinąć w bardzo prosty sposób. Nakładamy jagody tylko na jedną połowę naleśnika, potem składamy go na pół i jeszcze raz na pół. Podajemy z serkiem waniliowym.
Smacznego!
Jeśli przepis na wegańskie naleśniki z jagodami Wam się spodobał, spróbujcie także innych dobroci z lasu, czyli kotletów schabowych z kani, a jak macie ochotę na więcej naleśników na słodko to pyszny przepis znajdziecie w naszym ebook-u ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego Instagrama, gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).