Jesienne ciasto z dyni z kremem i pomarańczami - WegeBunia
wegańskie ciasto na Haloween

Jesienne ciasto z dyni z kremem i pomarańczami

Podziel się przepisem z innymi

Wielki powrót do gotowania

Och jak dawno nas nie było😅😇😌! Wierzcie lub nie, ale bardzo się stęskniłam za pisaniem postów. Nie wiem, jak często chce się Wam je czytać, ale kiedy dodawaliśmy przepisy regularnie, to blogowanie weszło mi w krew😍. Cieszę się, że pozałatwialiśmy już swoje sprawy i możemy wrócić z nową energią❤️.

Jesienne przepisy

Myśleliśmy, że uda nam się dodać ten przepis trochę szybciej. Miała to być propozycja na Halloween, jednak tak się wszystko pogmatwało, że nie zdążyliśmy😂. Ale nie ma co się przejmować, bo sezon na dynie nadal trwa i bez przeszkód możecie zrobić nasz jesienny przepis.

Ciasto z dyni z kremem budyniowym

Ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z kremem, ale nie zawsze mam chęć i pieniądze na mleczko kokosowe, które przeważnie wykorzystuje się do takich rzeczy. Dlatego tym razem chciałam użyć czegoś innego. Przyszedł mi do głowy krem budyniowy, który jak się okazało suuuper pasuje do dyniowego biszkoptu😍😍.

Całe ciasto jest naprawdę duże😂, kalorii wprawdzie nie liczyliśmy, ale jak się je rozdzieli pomiędzy wszystkich gości, to nie trzeba się o to martwić😎😋. Muszę jeszcze powiedzieć, że całe ciasto z dyni wygląda bardzo efektownie, dodatkowo jest polany gorzką czekoladą i obłożony plastrami pomarańczy. Cudo! Nieskromnie powiem, że wszyscy chwalili🤣🤣🤣.

Jesienne ciasto z dyni- przepis:

Użyliśmy 2 blaszek o wymiarach 36 x 25

Czas przygotowania: 2 h + odstawiamy na noc do lodówki

Składniki:

Biszkopty:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 szklanki puree z dyni*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki cukru trzcinowego

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe na mleku roślinnym**
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 250 g margaryny
  • 1-2 pomarańcze
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady + troszkę mleka roślinnego

*puree robimy w ten sposób, że wydrążamy z dyni pestki, następnie kroimy ją na kilka kawałków, kładziemy skorupą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1h w 180 stopniach C w funkcji termoobieg, potem wydrążamy miękki miąższ

**mleko roślinne np. z tego przepisu

Przygotowanie:

  • Na początku robimy biszkopty, możecie je piec na dwa razy lub raz jeśli macie dwie blaszki (my kładliśmy na dwóch różnych poziomach). Mieszamy mikserem na gładką masę składniki mokre i suche, czyli purée z dyni, olej, mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  • Pieczemy je w 200 stopniach C w funkcji termoobieg przez ok. 40 min (zależy od piekarnika). Upieczone biszkopty schładzamy.
  • Następnie miksujemy krem, czyli margarynę, cukier trzcinowy i waniliowy oraz 2 budynie, przygotowane jak na opakowaniu.
  • Układamy warstwy ciasta: biszkopt, krem, biszkopt. Polewamy roztopioną czekoladą i układamy plasterki pomarańczy. Odstawiamy na noc do lodówki, aby krem stężał.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na jesienne wegańskie przepisy, to spróbujcie nasze kanie w aromatycznym sosie. A jeżeli lubicie szybko gotować, sprawdźcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie pokazujemy filmy z przygotowaniem naszych wegańskich przepisów. Polubcie nas też na facebooku ;).

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x