Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i tofu - WegeBunia
pulpety z tofu

Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i tofu

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i tofu

Przepisy z kaszy jaglanej

Dzisiaj bardzo prosty przepis na wegańskie pulpeciki. Chcieliśmy, żeby były bardziej fit, więc zamiast je smażyć, upiekliśmy je. Nie mieliśmy dotąd większego zamiłowania do potraw z kaszy jaglanej, ale po tym przepisie, nabraliśmy ochoty by z nią poeksperymentować. Spodziewajcie się nowych inspiracji w najbliższym czasie.

Pieczone warzywa

Warzywa pieczone w naczyniu żaroodpornym to ekspresowy dodatek do obiadu. My zblendowaliśmy je na gęsty sos pod nasze wegańskie pulpeciki. Smaki komponowały się super. Jeszcze dodatek kiszonego ogórka z cebulką i gotowe. Olek nie mógł się oderwać, więc to mówi wszystko😄.

wegański obiad, roślinne kotlety

Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i tofu- przepis:

Czas przygotowania: ok. 50 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

Wegańskie pulpeciki

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 150 g wędzonego tofu
  • 30 g cebuli
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • sól/ pieprz

Sos

  • 30 g jasnej części pora
  • 120 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 140 g selera
  • 2 łyżki oleju
  • sól/ pieprz

Dodatki

  • kiszone ogórki, krojona cebulka (do podania)

Przygotowanie:

  • Na początku gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu i włączamy piekarnik (200 stopni, funkcja termoobieg).
  • Następnie obieramy cukinię i selera. Cukinię kroimy na pół, a selera na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy, naciskając na niego płaską częścią noża. Usłyszeliśmy, że gdy do czosnku dostanie się powietrze i odczeka on 10 min przed obróbką cieplną, to zachowa on więcej cennych właściwości.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojonego na mniejsze części pora. Dokładamy również cukinię, selera i czosnek. Dodajemy olej, sól oraz pieprz i mieszamy.
  • Wkładamy warzywa do piekarnika na 25 min bez pokrywki.
  • Następnie dokładnie rozdrabniamy tofu w palcach, a cebulkę kroimy w małe kawałki.
  • Przekładamy je do miski i dodajemy bułkę tartą oraz majeranek. Wlewamy również olej.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną schładzamy i wsypujemy do miski, razem z solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je 20 min również w 200 stopniach w funkcji termoobieg.
  • Zawartość naczynia żaroodpornego dokładnie blendujemy na gęsty sos. Najlepiej jest to zrobić w wysokim naczyniu. W razie problemów z blendowaniem, można dodać trochę oleju.
  • Chrupiące wegańskie pulpeciki podajemy z warzywnym sosem, obsypane kawałkami kiszonego ogórka i cebulki.

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych kotletów z fasoli.

A jeżeli chcielibyście oszczędzać czas w kuchni, sprawdźcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas również na Facebooku i Instagramie :D.

bezmięsne jaglane pulpety
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x