Przepisy z kaszy jaglanej
Dzisiaj bardzo prosty przepis na wegańskie pulpeciki. Chcieliśmy, żeby były bardziej fit, więc zamiast je smażyć, upiekliśmy je. Nie mieliśmy dotąd większego zamiłowania do potraw z kaszy jaglanej, ale po tym przepisie, nabraliśmy ochoty by z nią poeksperymentować. Spodziewajcie się nowych inspiracji w najbliższym czasie.
Pieczone warzywa
Warzywa pieczone w naczyniu żaroodpornym to ekspresowy dodatek do obiadu. My zblendowaliśmy je na gęsty sos pod nasze wegańskie pulpeciki. Smaki komponowały się super. Jeszcze dodatek kiszonego ogórka z cebulką i gotowe. Olek nie mógł się oderwać, więc to mówi wszystko😄.
Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i tofu- przepis:
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
Wegańskie pulpeciki
- 50 g kaszy jaglanej
- 150 g wędzonego tofu
- 30 g cebuli
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- sól/ pieprz
Sos
- 30 g jasnej części pora
- 120 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 140 g selera
- 2 łyżki oleju
- sól/ pieprz
Dodatki
- kiszone ogórki, krojona cebulka (do podania)
Przygotowanie:
- Na początku gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu i włączamy piekarnik (200 stopni, funkcja termoobieg).
- Następnie obieramy cukinię i selera. Cukinię kroimy na pół, a selera na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i rozgniatamy, naciskając na niego płaską częścią noża. Usłyszeliśmy, że gdy do czosnku dostanie się powietrze i odczeka on 10 min przed obróbką cieplną, to zachowa on więcej cennych właściwości.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojonego na mniejsze części pora. Dokładamy również cukinię, selera i czosnek. Dodajemy olej, sól oraz pieprz i mieszamy.
- Wkładamy warzywa do piekarnika na 25 min bez pokrywki.
- Następnie dokładnie rozdrabniamy tofu w palcach, a cebulkę kroimy w małe kawałki.
- Przekładamy je do miski i dodajemy bułkę tartą oraz majeranek. Wlewamy również olej.
- Ugotowaną kaszę jaglaną schładzamy i wsypujemy do miski, razem z solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je 20 min również w 200 stopniach w funkcji termoobieg.
- Zawartość naczynia żaroodpornego dokładnie blendujemy na gęsty sos. Najlepiej jest to zrobić w wysokim naczyniu. W razie problemów z blendowaniem, można dodać trochę oleju.
- Chrupiące wegańskie pulpeciki podajemy z warzywnym sosem, obsypane kawałkami kiszonego ogórka i cebulki.
Smacznego!
Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych kotletów z fasoli.
A jeżeli chcielibyście oszczędzać czas w kuchni, sprawdźcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.
Odwiedźcie nas również na Facebooku i Instagramie :D.