Wegańskie pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę - WegeBunia
wegańskie pierniczki świąteczne

Wegańskie pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę

Podziel się przepisem z innymi
świąteczne pierniki wegańskie

Szybkie pierniczki, zdążą uratować święta

Jak co roku ustalamy sobie plan, żeby wyrobić się z całym jedzeniem do świąt. Wszystko idzie w miarę gładko, ale jakimś dziwnym trafem pierniczki nigdy nie są zrobione. Zdarzało się tak, że musieliśmy je sobie po prostu odpuścić, bo nie miałyby kiedy zmięknąć.

Teraz jesteśmy bardziej sprytni i możemy zrobić wegańskie pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę. Margaryna i purée z jabłek robią robotę i już nie trzeba się martwić czasem. Mus jabłkowy dodaliśmy jako zamiennik jajek, używamy go w wypiekach częściej niż banana, który potrafi zdominować smak.

Masowa produkcja pierniczków

U nas pierniczków wyszło baaardzo dużo, bo gości też zaprosiliśmy dużo. Jeśli tyle nie potrzebujecie, możecie zmniejszyć ilość składników np. o połowę lub podzielić na trzy. My używaliśmy małych i dużych foremek, więc pierniczków było ponad 200! Nie martwcie się, są pycha, nic się nie zmarnuje :D.

pierniczki na święta

Wegańskie pierniczki świąteczne- przepis:

Czas przygotowania: ok. 2,5 h

Ilość: ok. 200 pierniczków (lub więcej, jeśli są małe)

Składniki:

  • 1200 g mąki
  • 500 g wegańskiej margaryny
  • szczypta soli
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • purée z 2 dużych jabłek
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

  • Na początku rozpuszczamy margarynę w małym garnku, a następnie schładzamy.
  • Potem przygotowujemy sobie dużą miskę i mieszamy w niej suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra- dół.
  • Teraz myjemy, obieramy i wydrążamy jabłka. Kroimy je na małe kawałki i dokładnie blendujemy na purée. Przekładamy je do miski ze składnikami na ciasto.
  • Dodajemy również wodę oraz schłodzoną margarynę.
  • Dokładnie mieszamy i ugniatamy masę. Powinna być dość zbita, ale tłustawa.
  • Rozwałkowujemy ciasto na 3- 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki. Wykrawamy kształty wybranymi foremkami lub kieliszkiem.
  • Rozkładamy je w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy każdą partię ok. 10 min.
  • Gotowe pierniczki odstawiamy na talerz do schłodzenia, potem możemy je udekorować.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, koniecznie pobierzcie naszego darmowego e-booka świątecznego!

Odwiedźcie nas także na Facebooku i Instagramie :D.

Jeżeli lubicie szybkie gotowanie, sprawdźcie nasz e-book z szybkimi wegańskimi przepisami ‘WegeBunia 15 min’.

Widzieliście już naszą tofu- rybę po japońsku?

wegańskie pierniczki na ostatnią chwilę
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x