Wytrawne gofry wegańskie - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie wytrawne gofry

Wytrawne gofry wegańskie

Podziel się przepisem z innymi
wytrawne gofry

Czas na małą odmianę. Przesłodzony 7 pączkami z budyniem waniliowym w tłusty czwartek uznałem, że na koniec dnia zrobię sobie gofry, ale na słono! Dlatego chwyciłem w jedną rękę słoik z suszonymi pomidorami, a w drugą trzepaczkę do ciasta. Tak powstały wegańskie wytrawne gofry. No dobra było jeszcze kilka punktów na liście, ale do tego dojdziemy.

Wytrawne gofry – idealne śniadanie

Wytrawne gofry co prawda przygotowałem na kolacje, ale zdecydowanie sprawdzą się zamiast chleba na śniadanie. Podane z ulubionymi składnikami na kanapkę będą smakować wyśmienicie. Takim przepisem chciałbym Was zachęcić do przełamywania tradycyjnych smaków i szukania nowych rozwiązań. Z pewnością eksperymentując w kuchni stworzycie wiele ciekawych i smacznych przepisów 😎.

Przepis

Czas przygotowania: 10 min + pieczenie gofrów

Ilość porcji: 4

Do przygotowania naszych gofrów będziecie potrzebować tylko kilku składników i ulubionej muzyki do tańczenia podczas mieszania ciasta😅.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka sojowego (szklanka ma 250ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 suszonych pomidorów
  • garść szczypiorku
  • 30 g oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Do miski przez sitko przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, pieprz i sól.
  • Do zmieszanych produktów powoli dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek.
  • Następnie do miski dodajemy przyprawy.
  • Pokrojone pomidory, oliwki i szczypiorek również dodajemy do miski i wszystko ze sobą mieszamy.
  • Podczas gdy my dodajemy kolejne składniki, z boku może się już powoli rozgrzewać nasza gofrownica.
  • Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy masę i równo rozprowadzamy po same krańce. Gofrownicę zamykamy i pilnujemy gofrów, aby się nie przypaliły, tylko zrobiły na chrupiąco.
  • Na koniec wyjmujemy nasze wegańskie wytrawne gofry i nakładamy na nie swoje ulubione składniki.

Smacznego! 😋

Jeżeli przepis Wam posmakował i macie ochotę na inne słone przekąski, to sprawdźcie nasz przepis na chrupiące serduszka. Idealne śniadanie do łóżka😉. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na nasz profil: Instagram WegeBunia, gdzie znajdziecie nasze wegańskie przepisy w formie filmu.

wegańskie wytrawne gofry
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Secco
Secco
3 lat temu

.., hmmm! spróbować należy lepiej smakują niż widać na prezentacji.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x