Będąc na diecie roślinnej często spotykamy się z pytaniem, jak uzupełniać białko w organizmie, dlatego napiszę dzisiaj o tym kilka słów. Na diecie roślinnej odchodzi nam wiele źródeł białka takich jak mięso, twarogi, sery czy owoce morza, powinniśmy więc uzupełniać je innymi składnikami i to możliwie jak najszerzej, nie skupiając się wyłącznie na jednym.
Jest to spowodowane tym, że jedna roślina nie zawiera wszystkich potrzebnych nam białek. Warto dlatego urozmaicić swoją dietę w strączki, owoce, warzywa czy orzechy.
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś ze strączkami. Nasz przepis na makaron z ciecierzycą i szpinakiem jest bardzo prosty i możecie przygotować go w zaledwie 20 min.
Ciecierzyca
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Poza tym, że jest ona bogatym źródłem białka (posiada go aż 9 g/ 100 g ciecierzycy), jej składniki wpływają korzystnie na nasz organizm w wielu aspektach. Ciecierzyca zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a co za tym idzie, działa profilaktycznie w wielu chorobach serca. Robimy się coraz bardziej głodni, więc przechodzimy już do naszego przepisu na makaron z ciecierzycą😉 .
Makaron z ciecierzycą – przepis
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 350 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobnionego)
- 3- 4 ząbki czosnku
- 12 pomidorków koktajlowych (120 g)
- sól/ pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 1/2 szklanki schłodzonego, niesłodzonego mleka sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i sól. Miksować ok. minutę, powinno się pienić.
- Następnie małym strumieniem dolewać olej, ciągle miksując. Potem miksować jeszcze parę minut.
- Gotową śmietanę wstawić do lodówki na min 20 minut, żeby stężała.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i podsmażamy kilka minut. Ciecierzyca powinna się lekko zarumienić.
- Następnie dodajemy szpinak i zostawiamy na patelni do chwili rozmrożenia.
- Podczas gdy szpinak się rozmraża, możemy zacząć gotować makaron.
- Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie chwilę trzymamy na patelni.
- Na końcu dodajemy 250 ml sojowej śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Wystarczy wymieszać z makaronem i gotowe.
Smacznego !
Jeżeli macie ochotę na więcej szpinaku, spróbujcie nasz drugi przepis na makaron ze szpinakiem, ta wersja jest lżejsza i bardziej wiosenna. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie znajdziecie nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).