Wegańskie masło - WegeBunia - wegańskie przepisy
masło wegańskie

Wegańskie masło

Podziel się przepisem z innymi
masło wegańskie

Każdy z nas używał masła praktycznie codziennie. Czy to na kanapki, kopytka, grzanki czy po prostu jako tłuszcz na patelnię. Dlatego ostatnio zastanawialiśmy się z Iloną, jak przygotować wegańskie masło w domu. Nasze domowe wegańskie masło jest bardzo proste w przygotowaniu i zajmie Wam zaledwie chwilę.

Z czym przygotować wegańskie masło

Chęć zrobienia wegańskiego masła chodziła za nami już jakiś czas, jednak postanowiliśmy je zrobić dopiero przy przyrządzaniu smażonej kani w panierce. Moja babcia zawsze przygotowywała ją w ten sposób, że maczała umytą kanie w mące pszennej i wrzucała na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Zawsze smakowała wspaniale, dlatego uznaliśmy, że do tego przepisu przyda się wegański odpowiednik masła. Oczywiście zwykła margaryna również by pasowała, ale czego się nie robi dla idealnego efektu😉.

masło wegańskie

Przepis

Czas przygotowania: 20 min + czas tężenia w lodówce bądź zamrażalniku

Ilość porcji: jedna kostka

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 150 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Do małego rondelka wkładamy 150 ml oleju kokosowego i dokładnie rozpuszczamy. Następnie odstawiamy olej do wystygnięcia.
  • Podczas gdy nasz olej kokosowy się chłodzi, możemy wymieszać resztę składników.
  • Do wysokiego kielicha do blendowania wlewamy mleko, ocet jabłkowy i sól. Wszystko dokładnie blendujemy przez około 2-3 minuty lekko ubijając mleko. Po tym czasie dodajemy olej rzepakowy, cały czas blendując.
  • Następnie dodajemy ostygnięty olej kokosowy i blendujemy dalej. Całość powinna nabrać konsystencji budyniu lub serka waniliowego.
  • Aby uzyskać bardziej żółty kolor możecie dodać odrobinę kurkumy, my tego nie robiliśmy.
  • Całość przelewamy do prostokątnego pojemnika, wypełnionego np. papierem do pieczenia i wkładamy na noc do lodówki. Jeżeli zależy Wam, aby masło stężało szybciej, możecie włożyć je na 2-3 h do zamrażarki.
  • Masło należy zjeść w ciągu tygodnia, aby się nie zepsuło cały czas przechowujcie je w lodówce.

Smacznego!

Jeżeli lubicie smarowidła na kanapki, sprawdźcie przepis na nasz wegański delikatny serek kanapkowy. Idealnie pasuje do kanapek ze szczypiorkiem i pomidorem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego Instagrama, gdzie dodajemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów i pokazujemy wszystko krok po kroku.

masło wegańskie
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
3 lat temu

Wielkie dzięki za przepis, wypróbuję go w weekend, też marzyłam o takim smarowidle 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x