Wegański serek kanapkowy - WegeBunia - wegańskie przepisy
serek kanapkowy almette

Wegański serek kanapkowy

Podziel się przepisem z innymi
wegański serek kanapkowy

W telewizyjnych reklamach zawsze pokazują serek kanapkowy jako lekką chmurkę muśniętą po świeżym pieczywie. Lądującą zaraz po posmarowaniu w szczęśliwej buzi dziecka, które widać po minie, że czeka na drugi gryz. Ja jako dziecko nie miałem takiej miny, ale i tak lubiłem jeść serki kanapkowe. Twarogi i serki wiejskie z pewnością były wtedy dla mnie zbyt intensywne w smaku i taki serek był fajną alternatywą. Dlatego postanowiliśmy przygotować roślinny odpowiednik i tak powstał wegański serek kanapkowy o delikatnym smaku. Jeżeli lubicie delikatne pasty lub lekko śmietanowe smaki to ten serek z pewnością Wam posmakuje.

Naturalne składniki

Teraz w sklepach pojawia się coraz więcej produktów przypominających te, które kupowaliśmy nie będąc na diecie roślinnej. I choć są smaczne i przypominają w smaku nawet oryginały to ciężko być pewnym, że ich skład jest na pewno dobry, skoro nawet oryginalne mają sporo do życzenia. Dlatego warto pomyśleć czy nie lepiej przygotować taki serek w domu i cieszyć się bogatszym smakiem i naturalniejszym składem.

weganski serek kanapkowy

Dlaczego lepiej nie gotować ryżu w saszetkach?

Chcieliśmy tutaj wspomnieć o szkodliwym działaniu gotowania różnych produktów w saszetkach. W tego typu saszetkach jest obecny bisfenol A, który reaguje wraz z jedzeniem o czym wcześniej nie wiedziano. Może działać on podobnie do żeńskiego hormonu estrogenu i powodować różne zaburzenia hormonalne. Podając na szybko przykłady może powodować: wczesne dojrzewanie płciowe, bezpłodność, rak piersi i prostaty, otyłość oraz inne choroby. Dlatego jeżeli macie możliwość lepiej gotujcie zboża i strączki bez saszetek.

Wegański serek kanapkowy – przepis

Czas przygotowania: 20 min + czekanie w lodówce

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 250 ml śmietany wegańskiej (możecie użyć domowej z tego przepisu)
  • 1 łyżka świeżego kopru
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • W małym garnku gotujemy 100 g ryżu. Ważne jest, aby dobrze go posolić.
  • Podczas gdy ryż się gotuje możemy zająć się przygotowaniem śmietany (przepis przy składnikach) lub jeżeli macie kupioną możemy zająć się krojeniem koperku, pietruszki i czosnku na drobne kawałki.
  • Kiedy ryż się ugotuje odstawiamy go na jakiś czas aż ostygnie.
  • Następnie wsypujemy go do miski, dodajemy śmietanę, olej kokosowy, przyprawy i czosnek. Wszystko razem blendujemy.
  • Na końcu dodajemy pietruszkę i koperek, a następnie mieszamy.
  • Przekładamy do foremki lub płaskiego pudełka, wyłożonego papierem kanapkowym (jeśli będzie problem z równym ułożeniem serka, wystarczy pomoczyć rękę) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie nakładamy na świeżą bułeczkę i gotowe.

Smacznego!

Jeżeli lubicie pasty na pieczywo i serki, to sprawdźcie nasze przepisy na pastę z suszonymi pomidorami lub pastę z bobu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zobaczycie nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku 😉

serek kanapkowy almette
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
3 lat temu

Czy musi być mleko sojowe? Mam uczulenie na soję 😔

Agata
Agata
3 lat temu

Wygląda świetnie! I smakowicie 🙂 Wypróbuję przepis na pewno.

Jędrek
Jędrek
2 lat temu

Dodałem, zgodnie z przepisem, olej kokosowy i teraz wszystko czuć kokosem. Oraz snakuje kokosem. Wiem, moja wina, mogłem kupić olej bezzapachowy, ale nie znam się na tym i wziąlem bio.
Bez tego byłyby syper – kupiłem gotową śmietankę i gdybym nie dał tego nieszczęsnego oleju kokosowego, twarożek smakowałby jak twarożek.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x