Wegańskie kotlety ziemniaczane - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie kotlety ziemniaczane

Wegańskie kotlety ziemniaczane

Podziel się przepisem z innymi
kotlety ziemniaczane z koperkiem

I znowu przepis z ziemniakami. Z pewnością widać, że jesteśmy ich wielkimi fanami. Na blogu możecie znaleźć już zapiekankę ziemniaczaną, która pojawiła się niedawno jak i ziemniaczane kuleczki z pikantnym sosem. Jednak brakuje czegoś w stylu polskiego obiadu, dlatego dzisiaj ziemniak w troszkę innym wydaniu. Wegańskie kotlety ziemniaczane to pyszny obiad zarówno na niedzielne spotkanie jak i przyjęcie.

kotlety ziemniaczane z wegańską śmietaną

Polski obiad

Chyba każdy, kto wychowywał się w Polsce wie jak wygląda klasyczny obiad. Najczęściej są to ubite ziemniaki, jakaś surówka i oczywiście kotlet. Pamiętam jak zawsze po powrocie ze szkoły w domu czekał taki klasyk. Dlatego bardzo brakuje mi podobnych przepisów za granicą, chociaż dzielnie szukałem, to nawet jeżeli znajduje się podobne posiłki to albo jest do nich sama surówka albo same ziemniaki, ewidentnie świat powinien się od nas uczyć. Sposobów jak zastąpić popularnego mielonego jest mnóstwo, dzisiaj chcemy pokazać Wam bardzo prosty przepis, który zrobicie w 20 może 30 min.

kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Wegańskie kotlety ziemniaczane – przepis

Czas przygotowanie: 30 min

Ilość porcji: 10 kotletów

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli (dwie małe)
  • garść koperku (ok. 15 g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól/ pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  • Na początku obieramy ziemniaki, myjemy je i wrzucamy do gotowania tak jak normalnie robimy to do obiadu.
  • Podczas gdy ziemniaki się gotują kroimy pieczarki i cebulę na drobne kawałki. Pieczarki wrzucamy na patelnię i czekamy aż się zmniejszą i lekko zmienią kolor, następnie wrzucamy cebulę i czekamy aż zmięknie.
  • Następnie dosypujemy cząber, tymianek, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ugotowane ziemniaki ubijamy i przesypujemy do miski, dodajemy 3 łyżki mąki, zawartość patelni oraz koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie formujemy z masy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na patelni. Smażymy z dwóch stron dopóki nie będą lekko brązowe.
  • Na końcu możecie podać je z surówką i ziemniaczkami, bądź kaszą lub po prostu zjeść same z wegańską śmietaną.

Smacznego!

Jeżeli lubicie roślinne kotlety, to sprawdźcie również nasz przepis na kotlety z fasoli. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie pokazujemy jak przygotować nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie kotlety ziemniaczane

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x