Delikatna zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem- WegeBunia
delikatna zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Delikatna zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Podziel się przepisem z innymi
zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Szybki obiad

Pomysł na tą zapiekankę narodził się wtedy, gdy próbowaliśmy wymyślić coś, co szybko się robi, bo spieszyliśmy się na boisko. Obranie i pokrojenie składników zajmuje nam zawsze bardzo mało czasu, ponieważ nabraliśmy już wprawy. Wymieszaliśmy wszystkie warzywa z przyprawami, zalaliśmy beszamelem i mieliśmy całą godzinę na bieganie za piłką.

zapiekanka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Mała odmiana

Nasza zapiekanka ziemniaczana ma inny smak, niż normalnie byśmy się po sobie spodziewali. Jest naprawdę delikatna. My przeważnie używamy bardzo dużo przypraw, smaki naszych potraw są intensywne, czasem również pikantne. Lubimy jak jedzenie jest wyraziste.

Tutaj jest trochę inaczej. Zapiekanka jest pyszna i nic bym w niej nie zmieniała, ale ma bardzo subtelny smak. Dodaliśmy mało przypraw i są to głównie zioła, one idealnie pasują do ziemniaków. Sól i pieprz dodacie w swoim zakresie, ile lubicie. Jedynie to, co polecałabym mieć w zanadrzu, to suszone pomidorki. One świetnie komponują się z tym daniem.

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem- przepis

Czas przygotowania: 1,5 h (w tym 1 h pieczenia)

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 ml schłodzonego mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 900 g ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 duża papryka
  • po 1 łyżeczce tymianku, bazylii, papryki wędzonej
  • 12 pomidorów suszonych
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Na początku obieramy ziemniaki oraz cukinię i kroimy je w cienkie plastry. Następnie obraną cebulę, czosnek oraz paprykę kroimy na drobno.
  • Potem do warzyw dodajemy tymianek, bazylię, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz. Mieszamy.
  • Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Teraz zrobimy sos beszamel. Najpierw na małym ogniu rozpuszczamy w garnku margarynę.
  • Następnie cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mąkę i 3 minuty podsmażamy całość na małym ogniu, aż wszystko się ładnie połączy.
  • Zalewamy to zimnym mlekiem i mieszamy tak długo, aż w końcu sos zgęstnieje. Wtedy dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Sosem zalewamy warzywa, a na wierzch posypujemy pokrojone suszone pomidorki.
  • Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w funkcji góra- dół, na środkowym poziomie, przez godzinę.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej dań przygotowanych w naczyniu żaroodpornym, spróbujcie naszej czosnkowej lasagne wegańskiej. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy filmiki z naszymi wegańskimi przepisami. Polubcie nas też na facebooku ;).

delikatna zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x