Wegańskie naleśniki z kremem jaglanym i rabarbarem - WegeBunia -
naleśniki wegańskie z kremem jaglanym

Naleśniki z kremem jaglanym i sosem rabarbarowym

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie naleśniki z syropem z rabarbaru

Kiedyś jako dziecko chodziłem na szkolną stołówkę. Do tej pory pamiętam, że kiedy zbliżała się pora przerwy obiadowej wszystkim chłopakom już nogi same ruszały do startu. Dźwięk dzwonka był jak sygnał do biegu z pistoletu, dlatego nagle wszyscy okazywali się miłośnikami aktywności fizycznej. Nie robili tego z czystej chęci aktywności, na W-F większość z nich się obijała, Na długiej przerwie też było mnóstwo czasu aby spisać prace domową.

Z pewnością ani jedna z tych rzeczy nie odgrywała tutaj roli w tym biegu. Jedyny powodem była ogromna kolejka po wydany obiad. Każdy chciał być jak najbliżej początku kolejki, w końcu lepiej spędzić przerwę na innych atrakcjach niż stanie w kolejce. Pamiętam to jak dzisiaj, przepychanki na korytarzu, sprint między pozostałymi uczniami i zbieganie na schodach. Czysta codzienność szkoły.

Tylko jak obiad podawali na słodko to spokojnie szedłem, wiedziałem po prostu że wezmę samą zupę i może na koniec jak będę głodny poproszę o drugie danie. Nie jestem fanem słodkich obiadów, słodkie to mogą być śniadania.😂

wegańskie naleśniki na słodko

Wegańskie naleśniki z kremem jaglanym to co innego

Do tej pory nie jestem fanem słodkich obiadów. Muszę przyznać, że te wegańskie naleśniki z kremem jaglanym to co innego. Naprawdę jedząc je na obiad byłem usatysfakcjonowany. Z pewnością nasyciłem się do samego wieczora.

naleśniki wegańskie z kremem

Wegańskie naleśniki z kremem – przepis

Kaszę jaglaną najlepiej namoczyć na noc w wodzie, później odcedzić i iść dalej według przepisu. To jeszcze bardziej zminimalizuje ryzyko gorzkiego posmaku kaszy.

Czas przygotowanie: 40 min

Ilość porcji: 5-6

Składniki:

Sos z rabarbaru

  • 100 g rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Krem jaglany

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 500 ml mleka roślinnego

Naleśniki

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Na początku przepłukujemy kaszę jaglaną pod gorącą wodą, dopóki woda nie przestanie być mętna. Dzięki temu kasza po ugotowaniu nie będzie gorzka.
  • Następnie do małego garnka wlewamy 500 ml mleka roślinnego, podgrzewamy i dodajemy kaszę jaglaną.
  • Podczas gdy kasza się gotuje, obieramy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy wraz z rabarbarem i jedną łyżką cukru trzcinowego do garnuszka, a następnie podgrzewamy dopóki rabarbar nie zacznie się rozpadać.
  • Kiedy kasza się już trochę podgotuje, dodajemy do niej łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę syropu klonowego.
  • Podczas gdy kasza i rabarbar grzeją się w garnku możemy przygotować ciasto na naleśniki. W misce mieszamy 500. ml mleka roślinnego, mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i płatki owsiane błyskawiczne, Wszystko blendujemy.
  • Oba garnki po ugotowaniu i podgrzaniu odstawiamy do wystygnięcia, kasza powinna być w miarę gęsta i napęczniała.
  • Kiedy kasza i rabarbar stygną możemy zacząć smażyć naleśniki.
  • Na koniec na naleśniki wykładamy krem, zawijamy i oblewamy syropem z rabarbaru.

Smacznego!

Jeżeli lubicie słodkie dania spróbujcie także naszych placuszków z jabłkami i cynamonem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie wstawiamy filmy pokazujące jak przygotować nasze wegańskie przepisy. Polubcie nas też na facebooku ;).

naleśniki wegańskie z kremem jaglanym
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x