Każdy z nas używał masła praktycznie codziennie. Czy to na kanapki, kopytka, grzanki czy po prostu jako tłuszcz na patelnię. Dlatego ostatnio zastanawialiśmy się z Iloną, jak przygotować wegańskie masło w domu. Nasze domowe wegańskie masło jest bardzo proste w przygotowaniu i zajmie Wam zaledwie chwilę.
Z czym przygotować wegańskie masło
Chęć zrobienia wegańskiego masła chodziła za nami już jakiś czas, jednak postanowiliśmy je zrobić dopiero przy przyrządzaniu smażonej kani w panierce. Moja babcia zawsze przygotowywała ją w ten sposób, że maczała umytą kanie w mące pszennej i wrzucała na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Zawsze smakowała wspaniale, dlatego uznaliśmy, że do tego przepisu przyda się wegański odpowiednik masła. Oczywiście zwykła margaryna również by pasowała, ale czego się nie robi dla idealnego efektu😉.
Przepis
Czas przygotowania: 20 min + czas tężenia w lodówce bądź zamrażalniku
Ilość porcji: jedna kostka
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 150 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do małego rondelka wkładamy 150 ml oleju kokosowego i dokładnie rozpuszczamy. Następnie odstawiamy olej do wystygnięcia.
- Podczas gdy nasz olej kokosowy się chłodzi, możemy wymieszać resztę składników.
- Do wysokiego kielicha do blendowania wlewamy mleko, ocet jabłkowy i sól. Wszystko dokładnie blendujemy przez około 2-3 minuty lekko ubijając mleko. Po tym czasie dodajemy olej rzepakowy, cały czas blendując.
- Następnie dodajemy ostygnięty olej kokosowy i blendujemy dalej. Całość powinna nabrać konsystencji budyniu lub serka waniliowego.
- Aby uzyskać bardziej żółty kolor możecie dodać odrobinę kurkumy, my tego nie robiliśmy.
- Całość przelewamy do prostokątnego pojemnika, wypełnionego np. papierem do pieczenia i wkładamy na noc do lodówki. Jeżeli zależy Wam, aby masło stężało szybciej, możecie włożyć je na 2-3 h do zamrażarki.
- Masło należy zjeść w ciągu tygodnia, aby się nie zepsuło cały czas przechowujcie je w lodówce.
Smacznego!
Jeżeli lubicie smarowidła na kanapki, sprawdźcie przepis na nasz wegański delikatny serek kanapkowy. Idealnie pasuje do kanapek ze szczypiorkiem i pomidorem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego Instagrama, gdzie dodajemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów i pokazujemy wszystko krok po kroku.
Wielkie dzięki za przepis, wypróbuję go w weekend, też marzyłam o takim smarowidle 🙂
Mamy nadzieje, że wszystko się udało i fajnie stężało 😀