Szybkie pierniczki, zdążą uratować święta
Jak co roku ustalamy sobie plan, żeby wyrobić się z całym jedzeniem do świąt. Wszystko idzie w miarę gładko, ale jakimś dziwnym trafem pierniczki nigdy nie są zrobione. Zdarzało się tak, że musieliśmy je sobie po prostu odpuścić, bo nie miałyby kiedy zmięknąć.
Teraz jesteśmy bardziej sprytni i możemy zrobić wegańskie pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę. Margaryna i purée z jabłek robią robotę i już nie trzeba się martwić czasem. Mus jabłkowy dodaliśmy jako zamiennik jajek, używamy go w wypiekach częściej niż banana, który potrafi zdominować smak.
Masowa produkcja pierniczków
U nas pierniczków wyszło baaardzo dużo, bo gości też zaprosiliśmy dużo. Jeśli tyle nie potrzebujecie, możecie zmniejszyć ilość składników np. o połowę lub podzielić na trzy. My używaliśmy małych i dużych foremek, więc pierniczków było ponad 200! Nie martwcie się, są pycha, nic się nie zmarnuje :D.
Wegańskie pierniczki świąteczne- przepis:
Czas przygotowania: ok. 2,5 h
Ilość: ok. 200 pierniczków (lub więcej, jeśli są małe)
Składniki:
- 1200 g mąki
- 500 g wegańskiej margaryny
- szczypta soli
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
- purée z 2 dużych jabłek
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
- Na początku rozpuszczamy margarynę w małym garnku, a następnie schładzamy.
- Potem przygotowujemy sobie dużą miskę i mieszamy w niej suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra- dół.
- Teraz myjemy, obieramy i wydrążamy jabłka. Kroimy je na małe kawałki i dokładnie blendujemy na purée. Przekładamy je do miski ze składnikami na ciasto.
- Dodajemy również wodę oraz schłodzoną margarynę.
- Dokładnie mieszamy i ugniatamy masę. Powinna być dość zbita, ale tłustawa.
- Rozwałkowujemy ciasto na 3- 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki. Wykrawamy kształty wybranymi foremkami lub kieliszkiem.
- Rozkładamy je w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy każdą partię ok. 10 min.
- Gotowe pierniczki odstawiamy na talerz do schłodzenia, potem możemy je udekorować.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Wam się spodobał, koniecznie pobierzcie naszego darmowego e-booka świątecznego!
Odwiedźcie nas także na Facebooku i Instagramie :D.
Jeżeli lubicie szybkie gotowanie, sprawdźcie nasz e-book z szybkimi wegańskimi przepisami ’WegeBunia 15 min’.
Widzieliście już naszą tofu- rybę po japońsku?