Przepis na wegańską zupę
Dawno nie dodawaliśmy na bloga nowej zupy. Tak się zdarzyło, że uwielbiamy pomidorową i jemy ją praktycznie cały czas🤣. Postanowiliśmy jednak zaszaleć i zjeść coś innego🤣😏. Chcieliśmy, żeby ta nowa zupa, to był prawdziwy powiew świeżości, dlatego pomieszaliśmy kilka smaków.
Uznaliśmy, że nigdy jeszcze nie robiliśmy zupy z jabłkiem, a na ciepło ma ono przecież bardzo przyjemny smak. Chcieliśmy dobrać do tego jakąś ciekawą przyprawę, padło na rozmaryn. Piliśmy niedawno napar z rozmarynu i było to coś, do czego chętnie będziemy wracać.
Pożywna zupa bez mięsa
Zależało nam, aby można było się najeść tą zupką, więc dodaliśmy czerwoną soczewicę i kuskus. Oba składniki świetnie się tam wpasowały, powstał wegański krupnik. Cała kompozycja jest słodko- słona, bo jeszcze marchewka i cebulka. Generalnie wyszło bardzo smacznie, jesteśmy zadowoleni :D.
Wegański krupnik z kaszą kuskus i rozmarynem- przepis:
Czas przygotowania: 25 min + bulion
Ilość porcji: 2
Bulion możecie przygotować z tego przepisu lub użyć naszych domowych kostek rosołowych.
Składniki:
- 1 marchewka (150 g)
- 1/2 dużej cebuli
- 3/4 dużego jabłka
- 1 czubata łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 50 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy kuskus
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Na początku obieramy i kroimy marchewkę w kosteczkę, tak samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy warzywa razem z rozmarynem i pieprzem na rozgrzany olej w garnku.
- Smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło.
- Następnie wsypujemy czerwoną soczewicę, chwilę podsmażamy.
- Teraz kroimy jabłko na ćwiartki i je wydrążamy. Tarkujemy na drobnych oczkach, a potem dodajemy do garnka, mieszamy.
- Zalewamy wszystko bulionem, nakładamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut od zagotowania.
- Po tym czasie dodajemy kuskus i gotujemy jeszcze 5 min.
- Gotowy krupnik najlepiej zjeść od razu, bo im dłużej będzie stał, tym gęstszy się zrobi.
Smacznego!
Jeżeli przepis na wegański krupnik Wam się spodobał, spróbujcie również kremu z pomidorów i papryki.
A jeżeli szukacie pomysłu, jak krócej stać w kuchni, zobaczcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.
Odwiedźcie nas też na Facebooku i Instagramie :D.