Micha świeżych warzyw
Dzisiaj piszę bardzo inspirujący post, bo w końcu przyszedł czas na buddha bowl. Muszę powiedzieć, że nigdy nie byłam przekonana do tej tzw. miski Buddy, ale jest zdrowa, więc chciałam dać jej szansę. Okazało się, że ja też mogę znaleźć tu swoje smaki i pozytywnie się zaskoczyć :D.
Jeśli ktoś jeszcze nie wie, buddha bowl, to bardzo popularna ostatnio miska pełna świeżych, kolorowych dodatków. Można tam dać wszystko i w jednym posiłku zjeść mnóstwo witaminek. W mojej wersji dodatek pieczonej ciecierzycy wszystko balansuje, dzięki czemu jedzenie surowych składników staje się przyjemniejsze.
Zdrowy wegański lunch
Mam nadzieję, że się zainspirujecie i będziecie sobie robić takie michy pysznego jedzonka np. do szkoły czy pracy. Przygotowanie nie jest czasochłonne, część rzeczy można też zrobić poprzedniego dnia. Myślę, że taki smaczny lunchbox byłby godny polecenia :).
Buddha bowl z ciecierzycą- przepis:
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 25 g kaszy jaglanej + woda
- 5 oliwek
- 2 czubate łyżki drobno starkowanej marchewki
- 3 liście kapusty rzymskiej (lub sałaty)
- 1/2 małej cebulki czerwonej
- 1 łyżka kiełków (u nas mix kiełków rzodkiewki i brokuła)
Ciecierzyca
- 100 g ciecierzycy ze słoika (lub z puszki)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
Sosik
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól/ pieprz
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Potem wsypujemy kaszę jaglaną do garnka, zalewamy wodą i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Następnie przemywamy ciecierzycę na sitku i przekładamy ją do miseczki. Dodajemy olej oraz przyprawy i mieszamy. Układamy ziarenka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
- Marchewkę obieramy i drobno tarkujemy, czerwoną cebulkę kroimy w piórka, a kapustę rzymską szatkujemy. Układamy warzywa obok siebie w miseczce.
- Teraz przygotowujemy sosik. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
- Ugotowaną kaszę jaglaną odstawiamy najpierw do ostygnięcia, a potem przekładamy ją do miseczki z warzywami.
- Następnie wsypujemy pieczoną ciecierzycę i wrzucamy oliwki.
- Na koniec polewamy warzywa sosikiem, a na wierzch dajemy świeże kiełki.
Smacznego!
Jeśli przepis przypadł Wam do gustu, zobaczcie też nasz sok paprykowo- pomidorowy, jest pyszny!
A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie gotowanie, sprawdźcie również ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Odwiedźcie nas też na Facebooku i Instagramie, gdzie publikujemy filmy z naszymi przepisami ;D.